nieuws

Crowdfunding Haarlemmerpoort gestart

Architectuur

Crowdfunding Haarlemmerpoort gestart

Nu de toestemming voor de verkoop van de Haarlemmerpoort aan Stadsherstel binnen is, gaat haar Vriendenvereniging aan de slag om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Zij zijn daarvoor de crowdfundactie -Blaas de Haarlemmerpoort nieuw leven in- begonnen.

Alleen de toestemming van de Autoriteit Woningcorporaties was nog nodig om de verkoop van de Haarlemmerpoort aan Stadsherstel plaats te laten vinden. Ymere draagt het rijksmonument over omdat het bezit en onderhoud van een dergelijk monument te kostbaar voor haar is en niet meer tot de kerntaken van een woningcorporatie hoort.

Stadsherstel Amsterdam is een door de overheid gekwalificeerde Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud, een zogenaamde POM. Stadsherstel zet zich al sinds 1956 in voor het stadsgezicht en heeft meer dan 600 monumenten in en om Amsterdam gered en gerestaureerd.

De in neoclassicistische stijl gebouwde poort staat al jaren wat ontheemd aan de rand van het Westerpark. Koning Willem II had de eer om de poort één dag voor zijn inhuldiging in 1840 te openen. Sinds het gebouw zijn publieke functie kwijtraakte, is het gebied eromheen wat desolaat. Nu de poort opnieuw toekomst krijgt, is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid ter plekke.

Restauratie

Het gebouw verkeert in slechte staat. Bij Stadsherstel staat een ambachtelijke restauratie en duurzaam behoud voorop in de plannen. Een belangrijke keuze is dat het gebouw niet wordt opgesplitst. Bij de overdracht lag een uitgewerkt plan met vergunningen klaar, met op de begane grond horeca en woningen erboven. Dit plan wordt grotendeels overgenomen.

Stadsherstel kampt voor de restauratie met een tekort van 171.000 euro op de totale bouwkosten van 2.668.960 euro. De Vrienden gaan zich hard maken om het ontbrekende bedrag samen met Amsterdam- en monumentenliefhebbers bij elkaar te krijgen.

Reageer op dit artikel