nieuws

Transformatieplein: Bewoners denken mee over revitaliseren Plein ’40-‘45

Architectuur

Transformatieplein: Bewoners denken mee over revitaliseren Plein ’40-‘45

In nauwe samenspraak met buurtbewoners, lokale ondernemers en betrokken vastgoedeigenaren is de gemeente Amsterdam bezig met nadere invulling van het plan voor de revitalisering van Plein ’40-’45 in de wijk Slotermeer. Het winkelcentrum uit de jaren vijftig voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen en is toe aan een grondige opknapbeurt.

Plein ’45-’45 is na het Osdorpplein het tweede plein in het stadsdeel Nieuw-West en vormt een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurtbewoners. ‘Een lief en open plein, waar een goede sfeer hangt’, zo karakteriseert kwartiermaker Jeroen Jonkers het winkelcentrum. De ligging is ook prima, met aan alle kanten goede verbindingen en met de Sloterplas op een steenworp afstand. Toch functioneert het plein niet meer optimaal. Het winkel- en marktaanbod is te eenzijdig en de openbare ruimte vraagt om een nieuwe inrichting. Eerdere plannen strandden voortijdig en kleine aanpassingen van de afgelopen jaren hebben niet het gewenste resultaat gebracht. Daarom is het nu tijd voor een rigoureuzere ingreep, die bovendien kan bijdragen aan het versterken van de leefbaarheid van de buurt.

Plan op hoofdlijnen

Hoewel er in de buurt rondom het winkelcentrum al volop gebouwd wordt – overwegend door woningcorporaties – is dat op het plein zelf nog niet aan de orde. Er is al wel veel voorbereidend werk gedaan. Uitvoerige gesprekken met buurtbewoners en andere betrokken partijen hebben geleid tot een plan op hoofdlijnen. ‘We hebben daarin allerlei opties benoemd, maar die expres nog niet ingevuld’, zegt Jonkers. Te denken valt bijvoorbeeld aan het gedeeltelijk overkappen van de markt, het toevoegen van terrassen aan de oostelijke kant van het plein en het plein geschikt maken voor kleinschalige evenementen.

Hoewel de kennis van vastgoedprofessionals een absolute voorwaarde is, is de betrokkenheid van bewoners minstens zo waardevol, vindt Jonkers. ‘Het plein krijgt meer eigenheid en kleur als je de lokale bewoners en ondernemers erbij betrekt.’ Hun wensen zijn daarom ook nadrukkelijk meegenomen in de planvorming.

Meer en minder koopkracht

Bij de transformatie van het hele gebied staat voorop dat buurtbewoners met een kleine beurs in staat moeten blijven om te winkelen op Plein ’40-’45. Daarnaast wordt met de nieuwbouw rondom het plein gemikt op het aantrekken van koopkrachtiger groepen voor een evenwichtiger samenstelling van de bevolking. Die verandering is nu al te zien. Door de groeiende middenklasse in Slotermeer ontstaat er een toenemende vraag naar hoogwaardiger winkels, horeca en marktkramen.

Jonkers verwacht dat de eerste werkzaamheden vanaf 2020 gaan plaatsvinden. Vooruitlopend daarop worden er al geregeld activiteiten georganiseerd op het plein.

Tekstkader Provada Transformatieplein

 

Reageer op dit artikel