nieuws

Atlas Huis van Monadnock wint categorie Brick Award 2018

Architectuur

Op 28 mei reikte Wienerberger de tweejaarlijkse Brick Award voor de 8e keer uit. Monadnock won in Wenen met het Atlas Huis in de categorie ‘Feeling at home’. Volgens de jury is de woning van hoge kwaliteit op kleine schaal met zorgvuldig gedetailleerd metselwerk binnen en buiten.

Atlas Huis: hoge kwaliteit op kleine schaal

Het Atlas Huis is in 2016 in een nieuwe woonwijk aan de rand van Eindhoven gebouwd. Architectenbureau Monadnock bewijst dat je een woning kunt bouwen in hoge kwaliteit op kleine schaal. Het ongepolijste karakter geeft het huis haar eigen signatuur. Het metselwerk is zowel binnen als buiten zorgvuldig gedetailleerd. Het Atlas Huis onthult een geraffineerd samenspel tussen massa en materiaal dat alle eisen op de proef stelde. De woning is gemetseld in rode baksteen met ruwe voegen om het robuuste karakter te versterken. De bouwmaterialen zijn zichtbaar gebleven, de woning is minimaal afgewerkt. De bovenste laag van het gebouw is gevoegd met een lichte kleur cement, zodat de klassieke plint afsteekt bij de lichte bovenste laag.

Winnaar Brick Award 2018, categorie Feeling at Home, Atlas House door Monadnock

De Nederlandse categorieprijswinnaar Atlas Huis overtuigde de vakjury van de Brick Award 2018 met het zorgvuldig gedetailleerde metselwerk binnen en buiten.

Twee prijswinnaars Brick Award 2018

Dit jaar deelden twee projecten de hoofdprijs. Eén ging naar de Westkaai Towers 5 & 6 door Tony Fretton Architects in Antwerpen. De torens maken deel uit van een groter woonproject in een nieuw ontwikkelde gemengde woonwijk. Het project is ook winnaar in de categorie ‘Living together’. Tweede hoofdprijswinnaar werd het Kunstmuseum Basel Extension van Christ & Gantenbein. Het project sluit aan bij het bestaande monumentale gebouw. De solitaire grijze bakstenen structuur is verbonden via een ondergrondse hal met het hoofdgebouw. Tevens categoriewinnaar ‘Sharing public spaces’. Alle winnaars overtuigden door bijzonder creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte huisvesting.

Winnaar Brick Award 2018: uitbreiding Kunstmuseum Basel door Christ & Gantenbein

Winnaar Brick Award 2018: uitbreiding Kunstmuseum Basel door Christ & Gantenbein

Overige winaars

Andere winnaars van de Brick Award 2018 zijn Terra Cotta Studio van Tropical Space in Ho Chi Minh, Vietnam (categorie ‘Working together’) en de Värtan Bioenergie CHP-fabriek van Urban Design & Gottlieb Paludan in Stockholm (categorie ‘Building outside the box’).

Winnaar Brick Award Terra Cotta Studio, Vietnam, categorie Working Together

Terra Cotta Studio door Tropical Space in Ho Chi Minh, Vietnam (winnaar categorie ‘Working together’)

De bijzondere aanpak van twee projecten werd dit jaar met ‘Special Prizes’ gelauwerd. Ze gingen naar Nicolás Campodonico Estudio voor de San Bernardo Chapel zonder stromend water en elektriciteit in het Argentijnse La Payosa. En naar AleaOlea architecture & landscape voor de restauratie van de oude kerk Vilanova de la Barca in Lleida die in de Spaanse burgeroorlog werd verwoest.

The Old Church of Vilanova de la Barca in Lleida/Spanje door AleaOlea architecture & landscape ontving een 'Special Prize'

The Old Church of Vilanova de la Barca in Lleida/Spanje door AleaOlea architecture & landscape ontving een ‘Special Prize’

Wienerberger reikt de wereldwijd toonaangevende prijs, de Brick Award, voor keramische architectuur tweejaarlijks uit. Het prijzengeld van dit jaar in totaal 34.000 euro is in 5 categorieën inclusief de hoofdprijs verdeeld: Feeling at home, Working together, Living together, Building outside the box en Sharing public spaces. In totaal zijn bijna 600 projecten uit 44 landen ingediend. Onder de vijftig genomineerden bevonden zich tien Nederlandse projecten die meedongen in vijf categorieën.

Resultaten voor ‘monadnock’

 

 

Reageer op dit artikel