nieuws

Ru Paré Community en IJhal winnen Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2018

Architectuur

Op donderdagavond 12 april zijn tijdens een feestelijke uitreiking in Hotel Arena de winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2018 bekend gemaakt. Ru Paré Community door BETA Architects wint de prijs van de vakjury. En de IJhal Amsterdam Centraal door Wiel Arets Architects is door de publieksjury uitgeroepen tot winnaar.

Ru Paré Community en IJhal winnen Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2018
Ru Paré Community door BETA, beeld Marc Faasse

Ru Paré Community

De Ru Paré school in Overtoomseveld stond vroeger bekend als de slechtste basisschool van Nederland. Inmiddels is de school door BETA Architects getransformeerd tot een succesvol wijkcentrum. Het project steekt volgens de jury met kop en schouders uit boven de andere nominaties.

De minimale aanpassingen in het ontwerp hebben zowel ruimtelijke als sociaal een grote impact. De jury heeft grote bewondering voor het participatiemodel en de proactieve houding van de opdrachtgever, waardoor het wijkcentrum een antwoord heeft weten te vinden op het uitkleden van de verzorgingsstaat. De architecten tonen aan hoe met zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen en een relatief klein budget, een groot resultaat kan worden geboekt.

IJhal Amsterdam Centraal

Veel bekender is de publiekjurywinnaar: de gloednieuwe IJhal aan de noordzijde van het Centraal Station. Wiel Arets Architects heeft hier in opdracht van NS Stations een voetgangerspassage ontworpen. De spiegelende oppervlakken stimuleren de constante beweging en de strakke glazen volumes bieden plaats voor horeca en retail.

IJhal Amsterdam Centraal door Wiel Arets Architects, beeld Jan Bitter

De IJhal straalt luxe en grandeur uit, aldus de publiekjury. Het is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen.

Gouden A.A.P.

De vakjury bestaat dit jaar uit Michiel Riedijk (medeoprichter architectenbureau Neutelings Riedijk Architects), Lisette Breedveld (Teamleider Vastgoed Natuurmonumenten) en Tim Verlaan (Universitair docent architectuur- en stadsgeschiedenis UvA en VU).

De jury voor de publieksprijs bestaat uit Nels van Malsen (vrijwilliger Architectuurcentrum Amsterdam en voorlichtster IJburg), Laurens van Dijk (Econometrisch analyst) en Albert Cohen (advocaat).

De Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) wordt sinds 2008 georganiseerd door Architectuurcentrum Amsterdam. De prijs is voor de architect én opdrachtgever van het beste project dat in het voorgaande jaar in Amsterdam is opgeleverd.

Lees ook

Reageer op dit artikel