nieuws

RLN, Ambulant Revalidatiecentrum voor kinderen, Ninove (B)

Architectuur

URA Yves Malysse Kiki Verbeeck maakte renoveerde een pand in de Stationsstraat in Ninove, België naar een open en transparant gebouw met een dynamisch programma bedoeld voor een ambulant revalidatiecentrum. Het project is afgelopen jaar onderscheiden met de Architectuurprijs Oost-Vlaanderen.

RLN, Ambulant Revalidatiecentrum voor kinderen, Ninove (B)
Beeld: FilipDujardin

Tekst: URA Yves Malysse Kiki Verbeeck
Fotografie: ©FilipDujardin

Nader onderzoek naar de beleving in De Stationsstraat met zijn statige neo-classicistische gevels bevestigde het gesloten karakter, waarbij vooral ‘verborgen’ wordt gewoond.  Aan de andere kant van het perceel, aan de Hoge Weg, is de situatie nog problematischer door een breuk op vlak van sociaal, programma en schaal.

Fotografie: FilipDujardin

Beeld: Filip Dujardin

De voorgevel is ingezet als eerste van een aantal opeenvolgende coulissen die de bezoeker begeleiden door het programma. Vanaf de straat wordt het nieuwe interieur zichtbaar. Daarachter ontsluiert zich een nieuwe sfeer en identiteit van het revalidatiecentrum.

Het programma wordt op begane grond bewust verspreid over het hele perceel, gevat tussen de scheidingsmuren met de buren. Een wisselwerking van paviljoenen en tuinen definieert een doorgang die het contact en interactie tussen de Stationsstraat en de Hogeweg verhoogt.

Tekst: URA Yves Malysse Kiki Verbeeck Fotografie: ©FilipDujardin

Beeld: Filip Dujardin

De dynamiek van het programma naar de Stationsstraat toe wordt vertaald door het plaatsen van een nieuwe trappenpartij tussen de bestaande gevel en de nieuwe volumes. Een afstand wordt gecreëerd met de historische straatgevel, waardoor deze aanschouwbaar en tastbaar wordt.

De trap geeft toegang tot de verschillende verdiepingen, die, in tegenstelling tot de begane grond, compact zijn gestapeld, luchtig en met zicht op de omgeving.

Lees meer over Zorg(projecten) in ons onlangs verschenen Digimagazine Zorg

Foto's

Reageer op dit artikel