nieuws

Station Eindhoven heropend na verbouwing

Architectuur

Station Eindhoven heropend na verbouwing

Het Centraal Station in Eindhoven is officieel heropend na een verbouwing die bijna vijf jaar heeft geduurd. Luc Veger van Arcadis is verantwoordelijk voor de grote vernieuwing van het station. Stefanie Weser van TAK-architecten boog zich over de restauratie en het ontwerp van de klassieke zuidhal.

Het monumentale station is vernieuwd omdat het te klein was geworden voor het groeiende aantal reizigers. Bovendien heeft het station roltrappen gekregen naar de perrons.

Naast de oude reizigerstunnel van 8 meter breed is een volledig nieuwe en bredere passage onder het station gebouwd. De nieuwe tunnel is 34 meter breed en is de belangrijkste route voor reizigers.

Station Eindhoven is opgeleverd in 1956 naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast. Dagelijks telt het station zo’n 75.000 reizigers en dat groeit de komende jaren naar 85.000 reizigers per dag. Het is daarmee het drukste station in het zuiden van Nederland.

De monumentale status van het gebouw is versterkt door authentieke elementen in ere te herstellen zoals de vloermozaïeken in de oude tunnel. De verbouwing heeft 70 miljoen euro gekost.

Bron: ANP/Vastgoedmarkt/ProRail

Foto's

Reageer op dit artikel