nieuws

Pritzker Prize 2018 naar Balkrishna Doshi

Architectuur

Balkrishna Doshi ontvangt de Pritzker Architecture Prize 2018. De Indiase architect staat bekend om zijn belangrijke bijdrage aan de gebouwde omgeving en het architectuurdebat in India.

Balkrishna Vithaldas Doshi (1927) is geboren in Pune in India. In 1947 begon hij zijn studie Architectuur aan de Sir J. J. School of Architecture in Mumbai. Vervolgens vertrok hij naar Parijs om vanaf 1951 in de leer te gaan bij Le Corbusier.

Le Corbusier en Balkrishna Doshi, beeld VSF

Le Corbusier en Balkrishna Doshi, beeld VSF

In 1954 keerde Doshi terug naar India om als supervisor de projecten van Le Corbusier in Chandigarh en Ahmedabad aan te sturen. Twee jaar later richtte hij onder de naam Vastu Shilpa Consultants zijn eigen bureau op. Hij werkte op dat moment nauw samen met Louis Kahn en Anant Raje, onder andere aan het ontwerp van het Indian Institute of Management.

Indian Institute of Management in Bangalore door Balkrishna Doshi, beeld VSF

Indian Institute of Management in Bangalore door Balkrishna Doshi, beeld VSF

In 1978 richtte Balkrishna Doshi een nieuw onderzoeksinstituut op: Vastu Shilpa Foundation. Daarmee focust hij zich op de inheemse architectuur van India. Vandaag de dag fungeert de Vastu Shilpa Foundation als een belangrijke schakel tussen de academische wereld en de professionele praktijk in India.

Authentieke architectuur

De jury van de Pritzker Architecture Prize 2018 waardeert het oeuvre van Balkrishna Doshi.

Doshi is acutely aware of the context in which his buildings are located.

“Over the years, Balkrishna Doshi has always created an architecture that is serious, never flashy or a follower of trends. With a deep sense of responsibility and a desire to contribute to his country and its people through high quality, authentic architecture, he has created projects for public administrations and utilities, educational and cultural institutions, and residences for private clients, among others.”

Zij voegt daar aan toe: “Doshi is acutely aware of the context in which his buildings are located. His solutions take into account the social, environmental and economic dimensions, and therefore his architecture is totally engaged with sustainability.”

Pritzker Architecture Prize

De prestigieuze Pritzker Architecture Prize, ook wel de Nobelprijs van de architectuur genoemd, is in 1979 opgericht door Jay A. Pritzker en zijn vrouw Cindy. De prijs wordt toegekend aan een of meerdere architect(en) waarvan het oeuvre een bijdrage levert aan de gebouwde omgeving.

Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere RCR Arquitectes (2016)Alejandro Aravena (2016)Frei Otto (2015)Shigeru Ban (2014)Toyo Ito (2013) en Rem Koolhaas (2000). De eerste winnaar van de prijs was Philip Johnson (1979).

Kamala House door Balkrishna Doshi, beeld VSF

Kamala House door Balkrishna Doshi, beeld VSF

Jurysamenstelling

De jury van de Pritzker Architecture Prize 2018 bestaat uit Glenn Murcutt (winnaar Pritzker Prize 2002), Stephen Breyer, André Corrêa do Lago, The Lord Palumbo, Richard Rogers (winnaar Pritzker Prize 2007), Wang Shu (winnaar Pritzker Prize 2012), Benedetta Tagliabue, Ratan N. Tata en Martha Thorne.


Bekijk projecten van Balkrishna Doshi


Meer over de Pritzker Prize

Reageer op dit artikel