nieuws

Nominaties StiB Award 2018

Architectuur

Tijdens de Provada 2018 (5-7 juni) in Amsterdam wordt op 7 juni de winnaar van Steden in Beweging (StiB) Award 2018 bekend gemaakt. Bezoekers van de beurs kunnen in de stand van de collega’s van Vastgoedmarkt hun favoriet aangeven. Op basis van het oordeel van de jury (4/5e) en vakgenoten (1/5e) wordt de winnaar geselecteerd.

Voor de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 zijn genomineerd:

– Woningbouwproject Koningshof Gouda – AWG Architecten, Blauwhoed Projectontwikkeling, Gebr. Blokland, Altera Vastgoed
– Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam –  Kraaijvanger Architects, Ballast-Nedam, Heijmans en de gemeente Rotterdam
– De Barones in Breda – Rijnboutt, Kroonenberg Groep, 3W Real Estate en KroesePaternotte
– Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen – Atelier PRO, WVO Zorg en Bouwgroep Peters

Koningshof Gouda

Het woningbouwproject Koningshof is een combinatie van oud en nieuw. Rondom de plek van de voormalige plateelbakkerij Zuid-Holland verrees de afgelopen jaren een aantrekkelijk nieuw stadsdeel, dat gedeeltelijk gebruik maakt van bestaande gebouwen die werden getransformeerd naar nieuwe bestemmingen.

Het project combineert 70 ruime, betaalbare huurappartementen, 80 koopwoningen bestaande uit een gevarieerde mix van ruime stadswoningen, herenhuizen en appartementen en woningen in de getransformeerde objecten aan het Raam en in De Bakkerij. De parkeergarages zijn in het project geïntegreerd, waaronder een in een monumentaal pand. De gerenoveerde Slangentoren uit 1915 is tegenwoordig een bed & breakfast met 1 kamer in de monumentale toren, waar de brandweer vroeger zijn brandslangen liet drogen. Het getransformeerde Rijksmonument De Kleischuur werd omgebouwd tot een trendy restaurant ‘op het water’.

Koningshof is gelegen tussen Raam en Vest in Gouda, een historische locatie in de Goudse binnenstad. AWG Architecten heeft ervoor gezorgd dat de nieuwbouw van Koningshof qua architectuur en stedenbouw aansluit op de monumentale panden die in het gebied aanwezig zijn. Projectontwikkelaar Blauwhoed en Gebr. Blokland realiseerden in de eerste fase al 108 woningen in Koningshof. Institutioneel vastgoedfonds Altera is eigenaar van de 30 huurappartementen die in de tweede fase werden gerealiseerd. Eerder kocht Altera al 40 huur appartementen in het gebied.

Gouda Koningshof AWG Architecten StiB Award nominatie 2018

Koningshof Gouda. De bedrijfshuisjes van de voormalige plateelfabriek zijn omgebouwd tot parkeergarage

Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam

Het zwembad is de aanjager van een gebiedsontwikkeling die zowel in het fysieke domein als het sociale domein plaatsvindt. Programmatisch dient het zwembad als een belangrijke schakel tussen de wijk en het stadsdeelcentrum Winkelcentrum Zuidplein. Het is het enige 50-meterbad van Rotterdam. Het behoud van een groot gedeelte van de gevels van het oude deelgemeente kantoor maakt het project duurzaam. Het ontwerp is van de hand van Kraaijvanger architects. Zij hebben met oog voor het lokale karakter en identiteit een balans gevonden.

Het zwembad vervult vooral een rol in het leven van de mensen in en om het Zuidpleingebied. Of ze er nu wonen, werken, ondernemen of op bezoek komen. Dit is terug te zien in de programmering van het zwembad van schoolzwemmen tot internationale evenementen en de branchering in de commerciële plint.

Zwemcentrum Rotterdam Kraaijvanger Architects Fotograaf Ronald Tilleman

Zwembad Rotterdam. Beeld Ronald Tilleman

De Barones in Breda

Rijnboutt heeft winkelcentrum De Barones in Breda vernieuwd. In het van oorsprong door Kraaijvanger Urbis en CZWG uit Engeland ontworpen winkelcentrum zijn de winkelruimtes vergroot tot op de begane grond waardoor grotere units ontstaan. De in- en uitgangen (in de Karrestraat, de Lange Brugstraat en de Nieuwstraat) zijn duidelijker zichtbaar.

 

Barones Breda door Rijnboutt

Barones Breda door Rijnboutt

Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen

Scheldehof is een nieuwe huisvestingslocatie van WVO Zorg dat door Atelier PRO is gerealiseerd op de voormalige Scheldewerf, waar het Scheldekwartier ontwikkeld wordt. Het zorgcentrum omvat een mix van publieksvoorzieningen als brasserie, ateliers, bioscoop, theater, kapsalon, winkels en parkeergarage. In de Plaatwerkerij bevinden zich 120 units voor somatische en psychiatrische patiënten. Psycho-geriatrische patiënten zijn ondergebracht in de nieuwbouw die ook gebruikt wordt voor zelfstandige bewoning zonder zorg. Deze opzet zorgt voor sociaal verkeer en vitaliteit in het gebouw. De gesloten gevel is opengebroken en maak plaats voor veel glas. De grote deuren zijn opengezet en een transparante glazen doos is toegevoegd op de begane grond. Binnen komen drie verdiepingen woningen en vides als een ‘los meubelstuk’ in de enorme ruimte te hangen. Atelier PRO verzorgde eveneens het interieur.

Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen. Beeld Ronald Tilleman

Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen. Beeld Ronald Tilleman

Jury

De vijfkoppige vakjury wordt gevormd door bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van de Kamer van Koophandel, directeur Vastgoed Nicole Maarsen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, directeur Bart van der Vossen van architectenbureau Rijnboutt, emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw (TU Delft) en Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum. De jury wordt op vrijdag 6 april 2018 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. Daarna kunnen bezoekers van Provada 2018 hun favoriet aangeven in de stand van Vastgoedmarkt.  Op basis van het oordeel van de vak jury (4/5e) en vakgenoten (1/5e) wordt op 7 juni 2018 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance de winnaar bekend gemaakt.

Update (28 maart 2018): Bart van der Vossen (Directeur bij Rijnboutt) heeft zich teruggetrokken uit de jury van de StiB Award 2018. Rijnboutt is met het winkelcentrum De Barones in Breda genomineerd voor de prijs. De organisatie gaat op zoek naar een vervanger voor Van der Vossen. 

Provada 2018


Meer over de genomineerden architecten

Reageer op dit artikel