nieuws

noAarchitecten, EM2N en Sergison Bates winnen competitie Citroëngarage Kanal Brussel

Architectuur

De Citroëngarage in Brussel wordt getransformeerd tot museum en cultuurpool. Met het plan Een podium voor Brussel is de competitie gewonnen door een internationaal team van noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates (Londen). Het team liet daarmee zes andere teams met grote namen achter zich. De transformatie is een van de grootste projecten ooit in Brussel.

Het iconische gebouw van de Citroëngarage langs het kanaal in het centrum van Brussel moet een culturele hotspot met internationale ambitie worden. Naast een nieuw museum voor moderne kunst, dat Kanal gaat heten, omvat het programma onder meer architectuurcentrum CIVA en een auditorium. De Citroëngarage krijgt hiermee een culturele, educatieve en recreatieve functie.

beeld noAarchitecten

Dynamisch

De jury prijst het winnende plan onder meer vanwege de aansluiting op de omgeving. Het winnende team voorziet cultuurpool Kanal als ‘gezellige, levendige en dynamische uitwisselingsplek die alle bewoners van Brussel kan aanspreken’. Opvallend in de beelden is onder meer het kleurgebruik. Zo hebben de bestaande staalconstructies een groene kleur en worden aanvullende bouwelementen als borstweringen, trappen en deuren in rood uitgevoerd.

beeld noAarchitecten

Karakteristieken

Karakteristieke elementen van het bestaande pand blijven behouden en versterkt. Zo wordt de hoge witte dakrand rond het hele gebouw doorgetrokken. Deze kan worden ingezet als lichtkrant voor informatie of als deel van een kunstproject. Ook de beeldbepalende showroom wordt verder opengewerkt, waarmee de hoge glazen gevel beter tot zijn recht komt. Hierin komen culturele activiteiten in de plint en een restaurant in de kroon.

beeld noAarchitecten

Werkplaatsen

Naast de showroom kent het bestaande pand enorme voormalige werkplaatsen. Hierin komt een binnenstraat die het museum, architectuurinstituut en auditorium ontsluit. Deze worden elk volgens een doos in doos principe gerealiseerd. Naar verwachting begint de bouw in het najaar van 2019 en kunnen eind 2022 de deuren worden geopend.

beeld noAarchitecten

Groot project

Met een budget van 125 miljoen en een oppervlakte van 39.000 vierkante meter is het project een van de grootste projecten die Brussel ooit heeft gekend. Op de competitie werd dan ook massaal ingeschreven. Uit 92 inzendingen werden eerder zeven plannen van grote namen geselecteerd, met daartussen opvallend veel combinaties tussen Belgische en internationale bureaus:

NOA / EM2N / SERGISON BATES (Winnaar)
51N4E / CARUSO ST JOHN ARCHITECTS
ADVVT / AGWA / 6A
DILLER SCOFIDIO + RENFRO / JDS ARCHITECTS
LHOAS & LHOAS / ORTNER & ORTNER
OFFICE / CHRIST & GANTENBEIN
OMA

 

bron: standaard.be


Meer over de Citroëngarage

Foto's

Reageer op dit artikel