nieuws

Night Merckt belicht deel Groningse Grote Markt

Architectuur

Powerhouse Company belicht op uitnodiging van Stichting Tschumipaviljoen met de lichtinstallatie Night Merckt het bouwproject Merckt dat op dit moment in de Groningse binnenstad verrijst. De installatie is te zien tot en met 6 mei 2018.

Night Merckt belicht deel Groningse Grote Markt

In 2016 won Powerhouse Company de ontwerpwedstrijd voor het Hoekpand aan de Oostwand van de Grote Markt in Groningen met het project Merckt. Onderdeel van het ontwerp is een publiek toegankelijke plint met een foodcourt, de Food Merckt, waar wordt gegeten, gedronken, en ook bier gebrouwen. Het middendeel van het gebouw bestaat uit appartementen, die worden bekroond door een openbaar dakterras met zicht op de Grote Markt.

Powerhouse Company Merckt Groningen

Merckt Groningen door Powerhouse Company

Het voorstel van Powerhouse Company is onder meer geselecteerd vanwege de rijkheid en detaillering van het gebouw. De publieke plint met de foodcourt opent zich naar de stad door rijen opvallende en ranke bogen, die subtiel verwijzen naar de architectuur van de Martinitoren en het stadhuis. Het zijn deze kenmerkende bogen die in licht zijn gevangen in het Tschumipaviljoen, in een speelse verwijzing naar de vormgeving van het nieuwe gebouw, maar ook naar nightmarkets en foodcourts.

powerhouse merckt3.JPG

Merckt wordt een verbindend element tussen Grote Markt, Nieuwe Markt, Poelestraat en Oosterstraat

Credits

Opdrachtgever: Stichting Tschumipaviljoen
Locatie: Groningen, Nederland
Architect: Powerhouse Company
Partner: Stefan Prins
Team: Nanne de Ru, Stefan Prins, Sandra Pyłczewska, Rookje Meijerink, Bjørn Andreassen, Ryanne Janssen, Peter Lee
Met dank aan: Mensenborgh projecten, Patrick Beijk/Mr. Mofongo
Beeld: Colordot, Powerhouse Company

Resultaten voor ‘Powerhouse’

Reageer op dit artikel