nieuws

Historische Fenixloods blijft behouden

Architectuur

De historische Fenixloods II in Rotterdam, een van de culturele en culinaire trekpleisters in de stad, blijft behouden. Het college van B&W heeft ingestemd met het voornemen tot verkoop van het pand aan de stichting Droom en Daad, die daardoor verdere plannen kan ontwikkelen.

Historische Fenixloods blijft behouden
beeld Alexander van Loon

De Fenixloods II heeft in korte tijd naam gemaakt in de Rotterdamse wijk Katendrecht als laagdrempelige vestigingsplaats voor cultuur, eenvoudige eethuizen en een brouwerij. Het gaat echter om een tijdelijke invulling, tot 2020. In de andere Fenixloods I worden tweehonderd woningen ondergebracht naar een ontwerp van MEI Architecten.

Stichting Droom en Daad wil op de begane grond in de tweede loods culturele, culinaire en creatieve voorzieningen onderbrengen. Op de eerste verdieping wordt aandacht besteed aan de landverhuizers, die sinds 1872 via het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier op weg gingen naar Ellis Island (New York).

Impressie fenixloods i door MEI Architects.jpg

Impressie fenixloods I door MEI Architects & Planners

De geschiedenis van de Fenixloods is nauw verbonden met die van Rotterdam. In 1923 was het de grootste opslagloods ter wereld. In 1944 blies de Duitse bezetter de loods op, waarna die vanaf 1950 werd herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen. Onderdeel van het plan is een vrij toegankelijk uitzichtpunt met rondom zicht op de Maas, Katendrecht en Rotterdam.

Het museum is mogelijk dankzij de stichting Droom en Daad, een vorig jaar door de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm opgericht vermogensfonds. De familie maakte fortuin met onder meer de Holland-Amerikalijn. Droom en Daad staat onder leiding van Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum en Rotterdammer. De aankoop en ontwikkeling van de Fenixloods II is het grootste project van de stichting tot nu toe.

De afgelopen tijd heeft de stichting de andere, soortgelijke musea bezocht, inclusief het Ellis Island Immigration Museum en het Tenement Museum in Manhattan. Het museum op Ellis Island – dat jaarlijks door twee miljoen mensen wordt bezocht – is ook partner geworden van het project, dat verder bestaat uit een samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en het Wereldmuseum.

Volgens stichtingsdirecteur Wim Pijbes (voorheen Kunsthal Rotterdam, Rijksmuseum Amsterdam en Museum Voorlinden Wassenaar) vertelt de Fenix een Rotterdams verhaal met een werelds perspectief. “Met de transformatie van dit historische havengebouw kunnen we verbindingen leggen tussen de stad en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers.”

Uitzichtpunt

De verbouwing van het historische havengebouw zal een aantal jaren in beslag nemen: bedoeling is dat het museum opent in 2023. Het dak van de Fenixloods II krijgt een vrij toegankelijk uitzichtpunt, met uitzicht op de Maas, op Katendrecht en op Rotterdam. Pijbes: “De plek met het uitzicht over het water is al zo evocatief, dat het bijna banaal zou zijn om het gevoel van landverhuizen op te roepen met foto’s. Ik zou bijna zeggen: the journey is the destination.”

De benedenverdieping van Fenix II zal ruimte blijven bieden aan culturele voorzieningen, creatieve bedrijven en horeca. In de naastgelegen Fenixloods I worden zo’n tweehonderd appartementen gerealiseerd.

 

Meer over de Fenixloodsen

 

Reageer op dit artikel