nieuws

‘Het Zand’ wordt duurzaam sport- en woonpark in Ridderkerk

Architectuur

‘Het Zand’ wordt duurzaam sport- en woonpark in Ridderkerk
Het Zand Ridderkerk Heren 5 en RRog landschapsarchitecten

Het ontwerpteam van heren 5 architecten, RRog Stedebouw & Landschap & NIBE is de winnaar van een tender voor een sport- en woonpark in Ridderkerk uitgeschreven door Timpaan & Amarae Vastgoed.

Toelichting: Heren 5 architecten

Het project komt op een open groene locatie waarmee de kwaliteiten van de plek worden versterkt. Drie alzijdige bouwblokken geven vorm aan een vloeiende ruimte die het park, twee dijken, twee lanen en een Singel met elkaar verbinden, als een klimaatrobuust ‘scharnier’ van de wijk. De wijkende gevels bieden royaal doorzicht op het omliggende groen en geven ruimte aan de  bestaande boomgroepen. In het ontwerp wordt een sportveld & sporthal opgenomen en geïntegreerd in de stedenbouw- en architectuur.

Het Zand Ridderkerk Heren 5 en RRog landschapsarchitecten

Openbare ruimte

De gebogen lijnvoering van het park versterkt het idee van weidsheid en oneindigheid, de blokken buigen af waardoor het park continu om de hoek lijkt door te lopen. Aan de Vlietlaan krijgen de gebouwen een groene oplopende plint die de naastgelegen dijken weer visueel aan elkaar verbindt.. Het water, en de gevraagde waterberging, wordt aanvullend vormgegeven door een grote waterpartij die niet alleen de piekbelasting van regen opvangt, maar ook de beleving van water versterkt met natuurlijk glooiende oevers, plasbermen en rietlandjes. Het eiland in dit water wordt het pronkstuk van de wijk, met natuurlijk spelen en recreëren. Het sportveld tussen de woonblokken wordt als een geheel vormgegeven. Tussen park en de voordeuren komt een overgangzone van bijna 2 meter breed waar nieuwe bewoners kunnen genieten van het autovrije park direct voor de deur. Deze zone ligt aan een royale dubbelhoge overbouwing, die uitdrukking geeft aan het gevoel onderdeel te zijn van de nieuwe leefgemeenschap in “Driehoek het Zand”.

Het Zand Ridderkerk Heren 5 en RRog landschapsarchitecten

Architectuur

De architectuur versterkt de groene ruimte, en maakt die zo groot mogelijk door de wijkende vorm van de blokken. De gebouwen reageren uit de vormgeving op een ontspannen woonmilieu en sluiten in hoogte aan op hun omgeving. Aan de Vlietlaan komen twee gebouwen met aan de laanzijde appartementen en aan de parkzijde eengezinswoningen. In één van de blokken wordt een sporthal opgenomen binnen de gebogen architectuur, die aansluiting zoekt bij de lijnen van het park. Materialen sluiten aan bij de omgeving in aardtinten van metselwerk en hout. Afgeronde hoeken met buitenruimtes maken het integraal ontwerp van architectuur & landschap tot één geheel.

Het Zand Ridderkerk Heren 5 en RRog landschapsarchitecten

Duurzaam

De woningen zijn energieneutraal en 100 procent elektrisch waardmee ze op een gasvrije toekomst zijn voorbereid. Naast energie is ook duurzaamheid als integraal onderwerp meegenomen, zo zijn de gebruikte materialen duurzaam en waar mogelijk circulair, hierdoor heeft het gebouw een lage milieu-impact. Daarnaast is gezond en comfortabel wonen een belangrijke pijler, dit komt onder andere terug in het vele groen, de optimale hoeveelheid daglicht, woonkeur en het comfortabele en stuurbare binnenklimaat. Het plan is zo ontworpen dat er veel flexibiliteit is naar de toekomst, o.a. doordat er extra PV-panelen op het dak kunnen worden geïnstalleerd om toekomstig elektrisch rijden mogelijk te maken.

Het Zand Ridderkerk Heren 5 en RRog landschapsarchitecten

Concept, grote schaal

Het Zand Ridderkerk Heren 5 en RRog landschapsarchitecten

Plankaart

Projectgegevens:

Programma: 119 woningen (grondgebonden & gestapeld), gymzaal 650 m2 & 186 parkeerplaatsen, stedenbouwkundig ontwerp & landschappelijk ontwerp

Opdrachtgever: Amare Vastgoed & Timpaan

Ontwerp: heren 5 architecten

Ontwerpteam:  Jan Klomp, Sjuul Cluitmans en Greta Medgyesi

Ontwerp: 2018

Landschapsarchitect: RRog stedenbouw & landschap

EPC & GPR: NIBE


Meer resultaten van deze architecten:

 

Reageer op dit artikel