nieuws

Haagse Amerikaanse ambassade wordt Escher Museum

Architectuur

De voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag wordt na jaren weer Nederlands grondgebied. Maandag 5 maart wordt het gebouw officieel overgedragen aan de gemeente Den Haag. Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, overhandigt dan de sleutel aan burgemeester Pauline Krikke.

Haagse Amerikaanse ambassade wordt Escher Museum

Het gebouw van de voormalige Amerikaanse ambassade is een rijksmonument. Het gebouw krijgt in de toekomst een andere bestemming, maar welke dat gaat worden staat nog niet vast. Wel wordt er op dit moment onderzocht of er in het gebouw een combinatie van een museum en hotel gehuisvest kan worden. Maar voor het zover is wordt het pand opengesteld voor publiek.

Daarmee is de eerste stap gezet om dit deel van de Haagse binnenstad flink aantrekkelijker te maken. Volgende week gaat het Haagse college van b. en w. zo goed als zeker akkoord met het plan om in dat pand het museum van kunstenaar M.C. Escher (1898-1972) te huisvesten in combinatie met een luxe hotel. Het is nog onduidelijk wanneer precies de restauratie klaar zal zijn.

Met de verhuizing gaat een wens in vervulling van Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. Nu wordt een groot deel van de werken van graficus en etser Escher die het museum bezit tentoongesteld in het stadspaleis aan het Lange Voorhout, dat nu nog ‘Escher in het Paleis’ heet. Omdat dit museum door de onverwacht enorme bezoekersaantallen uit zijn jasje dreigde te groeien, stelde Tempel twee jaar geleden een verhuizing naar de iets verderop gelegen ambassade voor.

Toeristen

Vorig jaar bezochten 150.000 mensen de gravures en lithografieën van Escher, een record sinds de opening in 2002. Met name Amerikaanse toeristen blijken liefhebbers van zijn onmogelijk lijkende constructies. Volgens Tempel komen de Escherwerken in de grotere ruimten veel beter tot hun recht. In het stadspaleis dat ooit toebehoorde aan koningin Emma kan het museum vervolgens zijn collectie Delfts blauw tonen.

Uit onderzoeken die de gemeente liet doen naar de combinatie van museum en hotel in de voormalige ambassade bleek dat dit een behoorlijke versterking zou betekenen voor de lokale en regionale economie. Het zou vooral leiden tot een versterking van het Haagse Museumkwartier. De combinatie met het nabijgelegen Mauritshuis, met jaarlijks een half miljoen bezoekers, zal meer dagjestoeristen naar de stad trekken.

De Amerikaanse ambassade verhuisde in januari naar een nieuw complex in Wassenaar. Het pand aan het Lange Voorhout is daarna gestript van alle beveiligingselementen. Het monument uit 1959 werd ontworpen door de Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer en wordt gezien als een mooi voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur.

Bron: Omroep West/Trouw

Reageer op dit artikel