nieuws

Dura Vermeer bouwt Europees Medicijn Agentschap (EMA) op Zuidas

Architectuur

De opdracht voor de nieuwbouw van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) in Amsterdam is gegund aan Dura Vermeer. Het bouwbedrijf werkt het voorontwerp van Fokke van Dijk, architect bij het Rijksvastgoedbedrijf, verder uit.

Op dit moment zetelt het Europees Medicijn Agentschap nog in Londen. Vanwege de Brexit zocht de Europese Unie naar een nieuwe stad om het kantoor te vestigen. Afgelopen november kreeg Amsterdam het agentschap toegewezen.

Aanbesteding

Door de tijdsdruk was het Rijksvastgoedbedrijf al voor de toewijzing begonnen met het ontwerp en de aanbesteding van het nieuwe onderkomen. Uiteindelijk heeft alleen Dura Vermeer ingeschreven op de tender. Op 27 februari is de opdracht aan het bouwbedrijf gegund.

Europees Medicijn Agentschap (EMA) op de Zuidas in Amsterdam, beeld Rijksvastgoedbedrijf

Europees Medicijn Agentschap (EMA) op de Zuidas in Amsterdam, beeld Rijksvastgoedbedrijf

Dura Vermeer gaat voor 255 miljoen euro het Europees Medicijn Agentschap (EMA) op Zuidas bouwen. Daarnaast zal het bedrijf 20 jaar lang in het onderhoud van het pand voorzien. Daarvoor gaat Dura Vermeer een bouwcombinatie aan met Heijmans.

Daarnaast gaan zij de samenwerking aan met verschillende ontwerpbureaus. MVSA Architects is verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van het ontwerp en Fokkema & Partners Architecten voor het interieurontwerp. OKRA Landschapsarchitecten zal de daktuin en het terrein verder uitwerken.

Rationeel en ritmisch

Het voorontwerp van het nieuwe gebouw is gemaakt door Fokke van Dijk, architect bij het Rijksvastgoedbedrijf. Uitgangspunt is het wetenschappelijke karakter van het agentschap. Deze komt naar voren in de rationele plattegronden en ritmische gevel van het nieuwe kantoorgebouw.

Concept Europees Medicijn Agentschap (EMA) op de Zuidas in Amsterdam, beeld Rijksvastgoedbedrijf

Concept Europees Medicijn Agentschap (EMA) op de Zuidas in Amsterdam, beeld Rijksvastgoedbedrijf

Vanwege de korte bouwtijd is gekozen voor een ontwerp met veel staal en weinig beton. In plaats van heipalen is er in het ontwerp gekozen voor zelfgevormde palen.

De bouw van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) start in juni van dit jaar. Half november 2019 kan het agentschap daadwerkelijk intrekken in het nieuwe kantoor. Vanaf januari 2019 is er tijdelijk onderdak geregeld voor het agentschap in het Spark-gebouw in Amsterdam Sloterdijk.

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel