nieuws

Combinatie Jongen-Mecanoo-ABT-Dijkoraad wint Stadskantoor Heerlen

Architectuur

Het consortium Jongen-Mecanoo-ABT-Dijkoraad heeft de opdracht verworven voor het nieuwe Stadskantoor van Heerlen. Het Raadhuis van Peutz, een Rijksmonument uit 1942, wordt gerenoveerd en verbonden met het nieuwe Stadskantoor. De opening is naar verwachting in 2021.

Combinatie Jongen-Mecanoo-ABT-Dijkoraad wint Stadskantoor Heerlen

Toelichting Mecanoo

In het ontwerp vormt het karakteristieke Raadhuis van Peutz uit 1942 een uitgebalanceerde compositie met het elegante, nieuwe Stadskantoor. De gebouwen stralen samen een klassieke, tijdloze rust uit en liggen als yin en yang in een nieuw heuvellandschap, dat verwijst naar de schoonheid van het Zuid-Limburgse landschap. Door slim gebruik te maken van de topografie zijn een aantal functies van het compacte Stadskantoor onder het maaiveld geplaatst. Hier ligt ook de transparante entree – aan de Geleenstraat – die het Stadskantoor en het Raadhuis met elkaar verbindt.

Mecanoo_Stadskantoor_Heerlen

Vanaf het Raadhuisplein lijkt het nieuwe Stadskantoor te zweven. De materialisering vertolkt een traditionele Limburgse bouwtraditie: de gevel is bekleed met wit gekeimd baksteen en heeft grote gevelopeningen met raamkaders. Het gevelritme sluit aan op de klassieke verhoudingen van het Raadhuis van Peutz. Het subtiele materiaalgebruik, het volume en het ingetogen gevelritme maakt dat de nieuwbouw het Raadhuis niet overschreeuwt, maar juist als yin en yang bij elkaar gaan horen. Het witte keimwerk en de natuurstenen kernen zijn een inversie van de materialen gebruikt door Peutz: binnen wordt buiten en buiten wordt binnen.

Om beide gebouwen stevig in hun context te verankeren, is het heuvellandschap doorgetrokken naar de locatie en versterkt daarmee het publieke karakter van het stadskantoor. Hierdoor wordt het Raadhuisplein door middel van een route verbonden met het kernwinkelgebied in het centrum.
Bekijk de virtuele tour


Meer resultaten van Mecanoo

 

 

 

Reageer op dit artikel