nieuws

Coded Nature: Solotentoonstelling Nederlands ontwerpduo Studio Drift in Stedelijk

Architectuur

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert de eerste museale solotentoonstelling van het succesvolle Nederlandse duo Studio Drift. In deze tentoonstelling zijn naast vroege ontwerpen ook nieuwe, nooit vertoonde werken van het Nederlandse duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta te zien. Studio Drift beweegt zich tussen disciplines als tech art, performance en biodesign.

Coded Nature: Solotentoonstelling Nederlands ontwerpduo Studio Drift in Stedelijk
Studio Drift, Drifter, Tijdens de wereldpremière op The Armory Show in 2017. Courtesy of Pace Gallery

Lonneke Gordijn en Ralph Nauta studeerden in 2005 af aan de Design Academy Eindhoven. Zij focussen op actuele thema’s als duurzaamheid, de betekenis van natuurlijke processen voor onze huidige omgeving en vraagstukken die met de toepassing van augmented reality ontstaan. Hun werk leidt tot bewustwording van een veranderende maatschappij met een grote impact van technologie, zonder hier een oordeel over te vellen.

Natuur, mens, technologie

De constant veranderende relatie tussen natuur, mens en technologie staat centraal in het werk van Studio Drift. Onderwerpen waarnaar zij verwijzen zijn (de illusie van) vrijheid, het individu versus het collectief en het spanningsveld tussen de reële en de virtuele wereld. Zij maken natuurlijke processen inzichtelijk door de data die ze daaraan ontlenen met behulp van technologie te vertalen en ‘bezielen’ objecten door deze te animeren.

beeld Studio Drift, Fragile Future detail modules

Installaties

In recent werk richten de ontwerpers zich ook op bewust materiaalgebruik. Zo toont Elementism (2018) een ontleding van onder andere een waterflesje, potlood, Volkswagen Kever, gloeilamp en LED-lamp in de exacte hoeveelheden van grondstoffen waar ze uit bestaan. Film en augmented reality komen naar voren in de installaties Drifter en Concrete Storm, die in het Stedelijk hun Europese première hebben.

 

Tentoonstelling Coded Nature is te zien van 25 april tot 27 augustus 2018 in het Stedelijk Museum

 


Meer over design

Reageer op dit artikel