nieuws

‘Architectuurparels’ moeten volgens Verheijen Leiden vernieuwen

Architectuur

‘Architectuurparels’ moeten volgens Verheijen Leiden vernieuwen

Leiden moet zichzelf vernieuwen door op allerlei lelijke plekken in de stad opvallende architectuur toe te staan. Bovenop garages, tegen blinde muren en hangend boven steegjes kunnen moderne woningen worden gebouwd. In totaal moeten er 71 van deze architectuurparels komen als icoon in de stad, net als de muurgedichten en het singelpark. Dit zegt Fons Verheijen van ArchiScienza in het Leidsch Dagblad.

Fons Verheijen heeft vorig jaar, met het geld dat hij van Naturalis kreeg als compensatie voor de verbouwing van het door hem ontworpen museum, Stichting ArchiScienza opgericht. De stichting heeft een plan opgesteld voor vernieuwing/verbetering van 71 ‘architectuurparels’ in Leiden die uiteenlopen van overkappen van steegjes, het bebouwen van een brughoofd en een nieuwe smalle woning tussen twee kantoorpanden. Het zijn slechts ideeën zo benadrukt Verheijen in het artikel. Met eigenaars is (nog) niet overlegd.

Leiden Architectuurparels op de Kaart_Fons Verheijen

De ideeën zijn ingedeeld in zes categorieën, zo staat in te lezen in de uitgave ‘071 Nieuwe Parels’, dat rept van een ‘parelsnoer’ door de stad dat moet bijdragen aan een oplossing van het woningtekort. ‘Tussenwringers’ benutten de loze ruimte tussen twee panden. ‘Kopse Kans’ zet een bouwwerk tegen de kopse kant van een pand, meestal een flatgebouw. ‘Dakdromer’ziet een rommelig dakenspel as platform om op te bouwen, ‘Pover Tover’ zet iets nieuws neer en ‘Typisch Trafo’ laat het oog vallen op transformatiehuisjes. In de categorie ‘Buitenkans’ komen de innovatieve ideeën. Hierbij wordt bijvoorbeeld de zijkant van de brug in de Leidse Haagweg genoemd als plek om een huis te bouwen.

Architectuurparels_Leiden_Fons Verheijen

Particulieren

Particulieren worden in de plannen gezien als initiator. Zij zoeken een locatie uit de lijst, benaderen de eigenaar en doen een bod. Vervolgens nemen zij een architect in de arm en proberen overeenstemming met de buren te bewerkstelligen. Een speciaal daarvoor aangewezen curator toetst het ingediende plan op afgesproken voorwaarden en vraagt een vergunning aan voor de uitvoering. De gemeenteraad moet volgens Peter van Swieten, voorzitter van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) dat het plan ondersteunt, achter het idee gaan staan. Van Swieten vindt dit nodig omdat de gemeente te weinig kansen biedt voor vernieuwing. Tot nu toe zijn de eerste reacties positief.

De uitgave ‘071 Nieuwe Parels’ is via deze link te downloaden.

Bron: Leidsch Dagblad

Meer resultaten over Fons Verheijen vs Naturalis

 

 

 

Reageer op dit artikel