nieuws

AchterboschZantman wint WAN Award 2017 voor Chinees project

Architectuur

AchterboschZantman Architecten uit Leeuwarden is winnaar van de WAN Award 2017 in de categorie ‘Resort Complex’. Het bureau krijgt de prijs voor een duurzaam resort in China, door de jury betiteld als ‘benchmark voor duurzaam design’.

AchterboschZantman  wint  WAN Award 2017 voor Chinees project
Tree Houses

Het winnende project bestaat uit 45 één- tot vierpersoons accommodaties en een luxe spa/clubhuis. De verblijfs- en recreatie-units zijn gebouwd op palen en zweven letterlijk tussen de weelderige boomtoppen van een parkachtige omgeving. Het Friese architectenteam koos voor ‘boomwoningen’ om de ecologische footprint te minimaliseren. De opdrachtgever was met name gecharmeerd van het ontwerp vanwege de verbinding tussen de vrijwel verdwenen Chinese bouwtraditie, gebaseerd op houten constructies en de typisch West-Europese vormtaal en architectonische details. De jury van de WAN Award noemt het ontwerp ‘gedistingeerd’. Zij prijst de toepassing van lokale materialen, zoals bamboe en de harmonie met de natuur. Uit het juryrapport: ‘Het elegante Meiji Mountain-Hotspring Resort is een benchmark voor duurzaam design.’

AchterboschZantman WAN Award Resort China

Clubhouse exterieur

Hans Achterbosch was zelf nauw bij de realisatie betrokken, samen met zijn van oorsprong Chinese collega-architect Liang Wei. Zij had niet alleen een belangrijke stem in het ontwerp en de bouwbegeleiding, maar was ook van onschatbare waarde voor het overbruggen van taal- en cultuurverschillen. Hans: “Zakendoen in China is een kwestie van relaties opbouwen en vertrouwen creëren. Je moet niets forceren en wederzijds respect is cruciaal. Kennis van de taal en cultuur helpt daarbij en de rol die Liang Wei daar als collega in heeft vervuld, is geweldig.”

AchterboschZantman WAN Award Resort China

Interieur

Over de WAN Award

De WAN Awards zijn in het leven geroepen door het internationale platform World Architecture News (WAN). Ieder jaar worden onderscheidingen uitgereikt in circa twintig categorieën. De WAN Award die aan AchterboschZantman is toegekend, viel in de categorie ‘Resort Complex’. Het internationale prijzenprogramma bestaat tien jaar.

Resultaten voor ‘AchterboschZantman’

 

 

Lees ook over de werkomstandigheden in China de serie van John van de Water van NEXT Architects China

 

Reageer op dit artikel