nieuws

ZUS ontwerpt danceclub in Emaillefabriek Ferro M4H Rotterdam

Architectuur

De Emaillefabriek M4H, beter bekend als Ferro, wordt getransformeerd tot een multifunctionele rauwe danceclub met grote en kleine zaal. De club zal plek bieden aan 1500 personen en opent naar verwachting medio 2019 zijn deuren na een renovatie van de oude fabriekshallen. Dit maakte het Rotterdamse college vandaag bekend. ZUS is als ontwerpbureau bij het winnende plan betrokken.

ZUS ontwerpt danceclub in Emaillefabriek Ferro M4H Rotterdam
beeld Studio Rogier Bos / STEAD advisory

Het plan van De Maatschappij Voor Volksgeluk komt voort uit een samenwerkingsverband tussen club BAR Rotterdam, Fullhouse Vastgoed en ZUS. Het bureau ontwierp eerder ook poppodium Annabel in het Schiekadeblok.

“Het M4H gebied kent nog enkele onontgonnen pareltjes. De Emaillefabriek op de Ferro-locatie is daar een van. Het plan van De Maatschappij Voor Volksgeluk voorziet in een programmering voor dance in de nacht, maar ook overdag zal er veel te beleven zijn. Een plan waardig aan deze bijzondere locatie”, zegt cultuurwethouder Langenberg.

Multifunctioneel gebouw

Naast een club, wordt ‘De Maatschappij Voor Volksgeluk’ een multifunctioneel gebouw met een mix van werkplekken, horeca en evenementen zoals foodfestivals en vintagemarkten. Daartoe wordt de grote fabriekshal omgebouwd tot een overdekte binnentuin met aangrenzend de club en werkplekken. De Maatschappij Voor Volksgeluk geeft daarmee een nieuwe impuls aan de ontwikkeling van M4H. De locatie werd eerder  tijdelijk door theatergroep Wunderbaum en Connie Janssen danst gebruikt.

beeld Studio Rogier Bos / STEAD advisory

Merwe Vierhavens

In M4H werken gemeente en Havenbedrijf Rotterdam samen aan de transformatie van een oud havengebied naar een levendig gebied met een combinatie van innovatieve maakbedrijven, horeca, evenementen en wonen. M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District; een plek voor succesvolle en innovatieve ondernemers, geïntegreerd in het bredere regionale innovatie-ecosysteem van bedrijven, kennisinstellingen en financieringsbronnen. Onder meer Daan Roosegaarde en Joep van Lieshout hebben er hun atelier, evenals verschillende architectenbureaus.

In 2017 deed het college een openbare uitnodiging uit aan marktpartijen om een dance/evenementenlocatie te ontwikkelen op een deel van de EmaillefabriekM4H/Ferro-locatie. Dit naar aanleiding van de moties van raadsleden Verveen en Goncalves om de Ferro-locatie open en transparant in de markt te zetten als dancelocatie.

Reageer op dit artikel