nieuws

Zakelijke woontorens voor Tesselschadestraat in Leeuwarden

Architectuur

Op het braakliggende terrein van de oude Leeuwarder Papierfabriek aan de Tesselschadestraat komen drie nieuwe woontorens met een supermarkt, zo schrijft de Leeuwarder Courant op haar website. Het ontwerp van de torens van negen en tien verdiepingen is van Doeke van Wieren van Twa Architecten uit Burdaard.

Zakelijke woontorens voor Tesselschadestraat in Leeuwarden
De drie torens, van negen en tien verdiepingen hoog, vullen straks het ‘gat’ dat de sloop van de oude Leeuwarder Papierfabriek achterliet. Illustratie TWA Architecten

Het voormalige kantorengebied krijgt de afgelopen jaren steeds meer een woonbestemming. Het merkwaardige is dat de Tesselschadestraat pas zijn vurig gewenste zakelijke uitstraling krijgt nu de kantoren voor een groot deel zijn vertrokken. In het voormalige Landbouwhuis zijn eveneens appartementen gekomen. Ook het in voormalige UWV-gebouw iets verderop wordt straks gewoond. Aan de zuidkant van het LPF-terrein, langs de Harlingertrekweg, komen historisch aandoende kadewoningen. Tussen die woningen en de woontorens, allemaal ontworpen door Doeke van Wieren van Twa Architecten uit Burdaard, komt een groenzone.

Woningen aan de Tesselschadestraat Leeuwarden door TWA Architecten

De kadewoningen op het LPF-terrein in Leeuwarden. Tekening TWA Architecten

Voor zijn ontwerp liet Van Wieren zich inspireren door de Amerikaanse architect Louis Sullivan, die in de negentiende eeuw de eerste wolkenkrabbers ontwierp. Daarin komen vaak klassieke elementen terug, zoals een sierlijke daklijst en een arcade. Zo sluit de sfeer van de flatgebouwen aan bij de kadewoningen aan het water. Maar ook de zakelijke architectuur van de kantoorpanden aan de Tesselschadestraat is erin te herkennen.

Rondom de begane grond van de drie torens komen arcades. Bij de supermarkt kunnen daaronder bijvoorbeeld winkelwagens worden gestald. Ook maskeren de galerijen de toegang tot het dubbele parkeerdek van de grootste woontoren. Op de begane grond kunnen klanten van de supermarkt parkeren, op de eerste verdieping de flatbewoners.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees ook: Architect Gunnar Daan overleden

 

Reageer op dit artikel