nieuws

Tentoonstelling ‘The Eindhoven School: a forgotten avant-garde’

Architectuur

In de jaren tachtig genoot een groep architecten, opgeleid aan de TU/e, bekendheid onder de noemer ‘Eindhovense School’. Deze voorhoede van de Nederlandse architectuur, met architecten als Wim van den Bergh, Jo Coenen, Bert Staal, Rudy Uytenhaak en Gert-Jan Willemse, deelde een interesse voor theorie en geschiedenis. De tentoonstelling ‘The Eindhoven School: a forgotten avant-garde’ toont een veelzijdig beeld van deze vergeten avant-garde.

Tentoonstelling ‘The Eindhoven School: a forgotten avant-garde’

De tentoonstelling in het Office for Metropolitan Information (OMI) toont de betekenis en invloed van de Eindhovense School met teksten, foto’s, tekeningen, publicaties en maquettes. Daarnaast illustreert de tentoonstelling de invloed van Geert Bekaert, Gerard van Zeijl en Joost Meuwissen, docenten van de leerstoel Architectuurgeschiedenis en -theorie, op de vorming van de studenten en hun werk(wijze), publicaties en tentoonstellingen, al dan niet onder de noemer ‘De Eindhovense School’. De onderzoeks- en onderwijsactiviteiten die werden ontplooid door de leerstoel droegen bij aan de ontwikkeling van de kritische houding van studenten en resulteerde in een historische en theoretische diepgang van studentenprojecten toentertijd. In de tentoonstelling zijn een aantal vroege projecten opgenomen van de architecten Wim van den Bergh, Ralph Brodrück, Jos van Eldonk, Johan Kappetein, Bert Staal, Rudy Uytenhaak, Gert-Jan Willemse en René van Zuuk.

Rond de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd:

Vrijdag 23 februari | Opening | 20:00-22:00
Opening van de tentoonstelling met Chris van Langen, directeur van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, die spreekt over zijn tijd op de TU/e in de jaren tachtig en reflecteert op het onderwijs van toen en nu. Architect Jos van Eldonk (Common Affairs) gaat vervolgens in op de Eindhovense School als groep met uiteenlopende personen en ideeën.
Locatie: OMI, Schieblock, Schiekade 205, Rotterdam 

Woensdag 28 februari | Short Talks, Long Drinks | 20:00-22:00
Lezingenavond over de invloed van de Eindhovense School op het werk van architecten die zijn opgeleid aan de TU/e. Arie van Rangelrooij (Architecten|en|en) en Rudy Uytenhaak (RU+PA) spreken over betekenis ervan voor hun ontwerpen, werkwijze en productie.
Locatie: OMI, Schieblock, Schiekade 205, Rotterdam

Donderdag 8 maart | Symposium: Whatever happened to history and theory in Dutch Architecture Culture? | 17:00-22:00
Symposium over de huidige rol, positie en staat van architectuurgeschiedenis en –theorie in de Nederlandse architectuurcultuur, met bijdragen van een nieuwe generatie architecten, architectuurcritici en –historici. Het symposium wil kritieke problemen identificeren, alsook de onderliggende structuren ondervragen die architectuurgeschiedenis en –theorie in Nederland vormen en hebben gevormd. Het symposium wordt afgesloten met een keynote-lezing van architectuurcriticus Bart Lootsma.
Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Woensdag 14 maart | Filmvertoning O.M.A. Rem Koolhaas (1985) | 20:00-22:00
Filmmaker Jef Cornelis en theoreticus Geert Bekaert werkten voor de Vlaamse omroep BRT regelmatig samen aan films over architectuur. Deze film over de beginjaren van OMA, het Office for Metropolitan Architecture, toont Rem Koolhaas die zijn uiteenlopende projecten toelicht.
Locatie: OMI, Schieblock, Schiekade 205, Rotterdam. Meer informatie

Tentoonstelling The Eindhoven School: a forgotten avant-garde
dinsdag 20 februari t/m zondag 18 maart 2018, locatie: Office for Metropolitan Information (OMI), Schieblock, Schiekade 205, Rotterdam
Openingstijden: dinsdag – vrijdag 10:00-18:00 | zaterdag – zondag 12:00-17:00

Na Rotterdam doet de tentoonstelling nog de volgende locaties aan:
26 maart – 13 april 2018 | Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Delft
23 april – 12 mei 2018 | Paviljoen Charles Vandenhove, Studiecentrum Architectuur & Kunst, Gent 

Reageer op dit artikel