nieuws

Team Crossroads ontwikkelt twee woontorens bij Station Sloterdijk

Architectuur

De gemeente Amsterdam heeft het optiecontract in Sloterdijk-Centrum voor woningbouwlocatie Kavel O, blok 5 en 10, gegund aan Team Crossroads. Met een opgave van ruim 30.000 vierkante meter geeft het winnende pland antwoord op de groeiende vraag naar goede huurwoningen. Team Crossroads is een samenwerking tussen TBD en MVSA Architects, met als partners Kondor Wessels Amsterdam, Delva Landscape Architects, De Dakdokters, VIAC en Klimaatgarant. De bouw start eind 2019.

Team Crossroads ontwikkelt twee woontorens bij Station Sloterdijk
Impressie: WAX

Er komen circa 156 huurwoningen voor middeninkomens, 180 onzelfstandige studentenwoningen en 78 vrije sectorwoningen. Daarnaast is er plek voor diverse voorzieningen gericht op de buurt en bewoners. De ontwikkellocatie ligt aan het groene stationsplein van Sloterdijk, het Orlyplein, tegen de Hemboog aan. De uitgeschreven tender was de eerste op basis van het ‘Actieplan meer middeldure huur’, dat in juni 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld. Bijzonder aandachtspunt bij de tender was huurwoningen voor middeninkomens met een omvang van tenminste 65 m² gebruiksoppervlak. Deze zijn ook voor gezinnen aantrekkelijk.

Team Crossroads ontwikkelt twee woontorens in Amsterdam Sloterdijk

Impressie: WAX

Team Crossroads ontwikkelt twee woontorens in Amsterdam Sloterdijk

Impressie: WAX

Rank en rechthoekig

De westelijke glazen toren, blok 5, wordt rank en rechthoekig, met opengewerkte hoeken voor een maximaal uitzicht. De oostelijke toren, blok 10, is een toren voor studenten. Deze wordt dynamisch opgebouwd uit verschoven blokken. Bij de entree, die zich aan de stationkant bevindt, zijn alle faciliteiten geconcentreerd. Op en rond het tweede maaiveld komt beplanting langs de torens. Deze ‘Green Hug’ zorgt voor klimaatbeheersing, opvang van overtollig water, geluidsdemping en verbetering van de luchtkwaliteit. Het regenwater wordt langs de gevels en terrassen naar beneden afgevoerd, uitstromend in een bassin in de gedaante van een spiegelende vijver met lelies in ‘The Secret Garden’. Op deze verblijfsplek onder de Hemboog ontmoeten mensen en natuur elkaar in een industrieel landschap. The Secret Garden verbindt beide woongebieden. In deze tuin zijn groene terrassen, een vlonderbrug, een looppad door het water, lichtkunst en kunstlicht. Hier zullen telkens wisselende kunstenaars hun werk tonen.

Architect-Residential-Public-Kavel-O-Crossroads-Sloterdijk-Amsterdam-MVSA-3-©WAX

Impressie: WAX

Team Crossroads ontwikkelt twee woontorens in Amsterdam Sloterdijk

Impressie: WAX

Integrale samenwerking

Team Crossroads bestaat uit een samenwerkingsverband van ontwikkelaar TBD, MVSA Architects, Kondor Wessels Amsterdam, Delva Landscape Architects, De Dakdokters, VIAC en Klimaatgarant. De 180 onzelfstandige studentenwoningen worden ontwikkeld in samenwerking met Woonstichting De Key. Omdat de torens dicht in de buurt van het spoor komen, werkt ook ProRail nauw samen met de gemeente en Team Crossroads om de ontwikkeling in goede banen te leiden.

Het team heeft tot juli 2019 om tot uitwerking van het ontwerp te komen, waarna de erfpachtovereenkomst gesloten wordt en de bouw kan starten.

Reageer op dit artikel