nieuws

Inschrijven voor Prix de Rome Architectuur 2018

Architectuur

De Prix de Rome Architectuur 2018, een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor architecten, stedebouwers en landschapsarchitecten jonger dan 35 jaar, gaat van start. Deze editie richt zich op stedebouw en landschapsontwerp. Het doel van de prijs is om aankomend talent te traceren en te stimuleren om zich voort te ontwikkelen en te positioneren tot een belangwekkende bijdragen tot de hedendaagse architectuur. Aanmelden kan tot 5 maart 2018.

Inschrijven voor Prix de Rome Architectuur 2018

De Prix de Rome architectuur staat open voor architecten, landschapsarchitecten en stedebouwkundigen niet ouder dan 35 jaar op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt (oktober 2018) In het geval van een samenwerkingsverband moeten alle leden aan de voorwaarden voldoen. Architecten die bij een kantoor werken, dienen zelfstandig en ten persoonlijke titel zonder medewerking van een bureau aan de inzending te werken. Aan alle architecten die willen meedoen wordt gevraagd een portfolio op te sturen en op eigen wijze te reageren op het thema. De jury wil de kandidaten uitdagen om gewaagde, experimentele en onconventionele voorstellen in te dienen. Per ronde wordt een breed samengestelde groep van  scouts uitgenodigd om elk twee kandidaten voor te dragen aan de jury. Daarnaast kunnen derden, onder wie ook architecten zelf, namen van kandidaten voordragen aan de jury.

Provincie Groningen

De eerste ronde is een open competitie die zich richt op een specifiek landelijk gebied in de provincie Groningen. Het betreft een gebied dat geplaagd wordt door verschillende aspecten en waar diensten en bewoners lijken te verdwijnen. Oost-Groningen is van oorsprong een agrarisch landschap, maar tegenwoordig is het ook een energielandschap in transitie.

Net als Zuid-Limburg is het gebied decennialang geëxploiteerd en wordt het nu aan zijn lot overgelaten. De gaswinning laat haar sporen na in een gebied dat al moeite genoeg heeft om de bewoners vast te houden. In dit weidse landschap bevinden zich vele dorpen waar de huizen onverkoopbaar zijn als gevolg van de aardbevingen. Het zijn verraderlijke ontwikkelingen met een blijvend gevolg voor het gebied en zijn bewoners. Wanneer je rondreist in dit landschap, op twee uur rijden van de Randstad, wijst nauwelijks iets op deze ontwikkelingen. Tijd, ruimte en stilte zijn een onmiskenbare kwaliteit.

Ganzedijk en Hongerige Wolf

Aan de zuidzijde van dit aardbevingsgebied bevinden zich op 1,5 km van elkaar twee dorpen: Ganzedijk en Hongerige Wolf. Zij zijn gesitueerd aan dezelfde dijk die aan de noordzijde uitkijkt over de Dollard, een uitgestrekt negentiende-eeuws poldergebied. De jury daagt de deelnemers uit om voor dit gebied een interventie te ontwerpen. De locatie bestaat uit de twee dorpen en de lage dijk daar tussenin. Het ontwerpvoorstel kan zich ontwikkelen vanuit een gebouw, landschap of stedenbouwkundig ontwerp. Dit kan variëren van een grootschalige interventie tot een ingreep op microniveau.

Het kan zich richten op een grote groep mensen of juist op een enkeling, zolang de relatie met het veranderende landschap en zijn bewoners duidelijk is en versterkt wordt. Deelnemers kunnen zelf bepalen wat zij relevant en actueel vinden. Het heden, het verleden maar zeker ook de toekomst van deze plek leveren input om iets aan het landschap toe te voegen of juist te verwijderen. Weidsheid, stilte en rust, maar ook de huidige onderhuidse spanningen in de provincie Groningen zijn ingrediënten voor het ontwerp, evenals de relatie ten opzichte van de Randstad. De jury wil verrast worden door een visie in de vorm van een ruimtelijk ontwerp in dit speciale gebied.

De jury

Uit alle inzendingen selecteert de jury vier kandidaten. Zij zullen zich in een gesloten competitie gedurende drie maanden concentreren op een nieuwe opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een plek waar iedereen wil wonen. De architecten die voor de shortlist worden geselecteerd, krijgen een werkbudget van 7.500 euro. Het staat hun vrij in een eigen atelier of elders voor de Prix de Rome te werken. Tijdens de werkperiode kan elke shortlistarchitect begeleid worden door een coach naar keuze. De werkperiode loopt van 15 mei tot 15 juli.

De jury bestaat uit:
Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects
Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans)
Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI)
Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism)
Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006)
Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum)
voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds)

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor architecten onder de 35 jaar en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De prijs wordt een maal per vier jaar georganiseerd voor architecten. De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Voor de architectuur wordt het Mondriaan Fonds daarbij geadviseerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut.

Kandidaten kunnen hun cv, digitale portfolio en aanvullende informatie bij het 3D-statement uiterlijk op 5 maart sturen naar prixderome@mondriaanfonds.nl. Informatie: http://prixderome.nl.

Meer informatie

Reageer op dit artikel