nieuws

Nieuwe Digimagazine is uit – thema Verdichting

Architectuur

Steeds meer mensen hebben de wens om stedelijk te wonen. Gepaard met een enorme woningbouwopgave ontstaat de vraag naar diverse publieke voorzieningen en goede openbare ruimtes. Welke kansen liggen er binnen de bestaande stad? Zijn architecten aan zet in het verdichten van steden en het vormgeven van het stedelijk leven?

Direct naar het Digimagazine

Een van de antwoorden op verdichting is hoogbouw. Volgens Nanne de Ru mogen we daar wel een schepje bovenop doen, zo maakt hij duidelijk in een video interview met Harm Tilman. Met vijf torens in ontwikkeling stijgt de expertise van Powerhouse Company op dit gebied. We zoomen ook in op drie nieuwe woontorens in Rotterdam. Marieke Giele vroeg hiervoor V8 Architects, KAAN Architecten en IWT & Studio for New Realities naar hun ontwerp.

Hoogbouw

Niet alleen in Rotterdam zal de skyline nieuwe vormen aannemen. Andere steden gaan evengoed de lucht in, zo blijkt uit een bespreking van de hoogbouwdiscussie door Astrid de Wilde. Wat naast de plint dé ingrediënten voor kwalitatieve torens zijn, licht Richard Koek van Rijnboutt toe. Naast hoogbouw is optoppen ook een manier om te verdichten, door voort te bouwen op de bestaande stad. Als inwoner van Shanghai vraagt Joost van den Hoek zich af, wat als verdichten niet meer helpt?

Direct naar het Digimagazine

Projecten

Uiteraard lichten we een aantal interessante projecten uit. Zo sprak Willem Wopereis met Aron Bogers, partner-architect van Inbo in Eindhoven, over het cocreatieproject Space-S. De bewoners van deze sociale huurwoningen zaten vanaf de eerste schets als opdrachtgever aan tafel. In het Deaconry gebouw in Zürich door E2A was het programma veel minder leidend. In de solide structuur zijn diverse functies gestapeld binnen eenzelfde basisplattegrond.

 

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Verdichting >

Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct

 

 

Reageer op dit artikel