nieuws

MoederscheimMoonen en Wehrung winnen aanbesteding sportgebouw in Kerkrade

Architectuur

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. De Europese aanbesteding voor het ontwerp hiervan werd onlangs gewonnen door MoederscheimMoonen Architects in combinatie met Wehrung Architecten en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het aflopende landschap.

MoederscheimMoonen en Wehrung winnen aanbesteding sportgebouw in Kerkrade

Het ontwerp van MoederscheimMoonen en Wehrung borduurt verder op het stedebouwkundig plan dat eerder ontwikkeld is door bureau Ketting-Huls. In dit plan waren reeds de landschappelijke kernwaarden vastgelegd en de relatie met de omliggende gebouwen. In deze gebouwen komt in de toekomst het ‘Center Court Kerkrade’; een concept waarbij zorg, onderwijs en bedrijven op het gebied van sport en gezondheid samen komen. Hiermee wordt het gehele terrein een baken van sport en vitaliteit. Het totale gebouw telt circa 16.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage. Het winnende ontwerp betreft een eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart.

MoederscheimMoonen Zwembad Kerkrade

Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen waardoor een verblijfsplek onstaat om te recreëren en te sporten. Dit beloopbare dak wordt een plateau met uitzicht over het omliggende heuvellandschap. Het gebouw eindigt heuvelafwaarts met functies zoals horeca en een zwembad. Speelse dakranden beëindigen het plateau en vormen een schakel met andere landschappelijke keerelementen. Tussen deze lijnen is er vooral veel glas waardoor binnen en buiten met elkaar in contact treden.

Op dit moment werkt de architectencombinatie van MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architects verder aan de doorontwikkeling van het schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp. De gemeenteraad van Kerkrade zal in de loop van het jaar een besluit nemen over de definitieve doorgang van het complex.

Meer resultaten van MoederScheimMoonen Architects

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel