nieuws

Holocaust Namenmonument Amsterdam krijgt 102.000 namen op evenzoveel bakstenen

Architectuur

In Amsterdam komt een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Holocaust. Het is het eerste monument met daarop alle namen van de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Deze week toonde de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind de eerste versie van het gedenkteken in Tienhoven. Daar staat een prototype van vijf meter hoog opgesteld.

Holocaust Namenmonument Amsterdam krijgt 102.000 namen op evenzoveel bakstenen
Impressies: Daniel Libeskind

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is onder de indruk van het prototype op ware grootte. “Ik ben er emotioneel van. We zijn hier twaalf jaar mee bezig geweest. Nu zien we eindelijk hoe het er echt uit gaat zien.” Op deze versie van het Holocaust Namenmonument staan fictieve namen. Op de uiteindelijke versie worden de echte namen van de slachtoffers in 102.000 bakstenen gelaserd. “Het monument lijkt een beetje op een doolhof,” vertelt Grishaver. “Als je er doorheen loopt, komt er geen einde aan. Dat laat zien waar discriminatie en antisemitisme toe kan leiden.” Boven op de muur staat in het Hebreeuws ‘In Memoriam’ in stalen letters.

Daniel Libeskind werkt voor de uitwerking van het ontwerp voor het Holocaust Namenmonument samen met architectenbureau Rijnboutt. Rijksbouwmeester Floris Alkemade is betrokken bij het project als onafhankelijk adviseur  van het Nederlands Auschwitz Comité. Het echte monument zal, als alles goed gaat, uiterlijk eind volgend jaar verrijzen aan de Weesperstraat in Amsterdam.

Massavernietiging

Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting 6 miljoen Joden en honderdduizenden Sinti en Roma omgebracht door de nazi’s. Van de 140.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben er 102.000 de oorlog niet overleefd. Niet alle Joden zijn vermoord in de gaskamers van vernietigingskampen zoals Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Belzec, Majdanek, Chelmno en Sobibor. Velen zijn omgekomen door massa-executies, ziekte, honger, uitputting of het verrichten van slavenarbeid. Het Holocaust Namenmonument Nederland herdenkt al deze slachtoffers.

Het Holocaust Namenmonument in Amsterdam door Daniel Libeskind

Zijaanzicht van het monument met de muren van baksteen. Op iedere steen staat een naam van een slachtoffer. Impressie Daniel Libeskind  

Foto's

Reageer op dit artikel