nieuws

Herbestemming Klooster Mariënhage Eindhoven van start

Architectuur

Onlangs is de herbestemming van het klooster Mariënhage in Eindhoven officieel van start gegaan. De nieuwe eigenaar, Coöperatie DELA, nam het gebied met bijbehorende gebouwen over van de Orde des Augustijnen en de gemeente Eindhoven. Bert Dirrix is ingeschakeld voor de restauratie waarin de kerk en de studentenkapel ceremoniehuizen worden. Een congreshotel en een restaurant vormen onderdeel van de plannen.

Herbestemming Klooster Mariënhage Eindhoven van start

Drie nieuwe entrees vormen in het ontwerp van Dirrix straks samen het nieuwe hart waarbij de verschillende gebouwen met elkaar worden verknoopt tot één geheel. Het vormt de schakel tussen de Kanaalstraat, de Kloostertuin en de Dommeltuin. Anders dan in het verleden wordt Mariënhage toegankelijker en verbonden met het centrum van de stad. Na de werkzaamheden in het gebied Mariënhage wordt ook de Kanaalstraat opgeknapt. Deze straat is een belangrijke schakel aan de oostkant van de binnenstad tussen het centrumgebied, de Dommel en de Kanaalzone.

Marienhage_Eindhoven_Dirrix

Voor de stad Eindhoven is behoud van Mariënhage belangrijk omdat de gebouwen van grote cultuurhistorische en religieuze waarde zijn. Bovendien maakt Mariënhage deel uit van een groter gebied in het centrum van Eindhoven waar de gemeente nieuw leven inblaast. De tuin wordt vrij toegankelijk voor bezoekers waardoor de verbinding met de openbare ruimte natuurlijk wordt gelegd.

Marienhage_Eindhoven_Dirrix

Naar verwachting is de opening op 13 november 2019. Deze dag is een verwijzing naar de datum in het jaar 354, de geboortedag van de Heilige Augustinus.

Reageer op dit artikel