nieuws

Fenix I lofts Rotterdam door Mei architects krijgt vorm

Architectuur

Vanaf de Kop van Zuid is goed te zien hoe de Fenix loodsen op Katendrecht worden getransformeerd. Naar ontwerp van Mei architects and planners wordt een flink woningbouwprogramma boven het bestaande gebouw gerealiseerd. Inmiddels is de tafelconstructie opgetrokken waarop flexibele loftwoningen komen te staan.

Deze tafelconstructie is opgetrokken uit staal. De poten steken door de bestaande, betonnen loods heen en dragen een platform waarop met tunnelbekistingen de woningen worden gestapeld. De woningen liggen in een ring die de randen van de loods volgt. In het binnenhof komen galerijen en balkons aan de daktuin op de bestaande loods.

Appartementen

De appartementen worden volledig naar wens van de kopers ingedeeld, zowel horizontaal als verticaal. Zo worden sommige woningen voorzien van een vide. Mei architecten begeleidt eveneens een groot aantal kopers met indelingen en afwerkingen. In totaal komen er 212 loftappartementen in het complex.

beeld Mei architects and planners

Bestaande loodsen

In de bestaande loods zelf komt een gemixt programma met werken, recreëren en parkeren. Daarmee vult het gebouw de opkomende wijk aan, waar de laatste jaren al veel culinaire, creatieve en culturele activiteiten een plek hebben gevonden.

beeld Ossip van Duivenbode

Geschiedenis

De Fenixloodsen zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn. Het oorspronkelijk 360 meter lange gebouw is in de jaren 1940 flink beschadigd, waarbij een brand het middengedeelte verwoestte dat later is gesloopt. Naast transformatieproject Fenix I ligt Fenix II. Voor dit pand is nog geen vaste bestemming. De populaire Food Factory kan zeker tot 2020 blijven.

beeld WAX

 


Meer over Katendrecht

Foto's

Reageer op dit artikel