nieuws

CONIX RDBM Architects ontwerpt sluitstuk Müllerpier Rotterdam

Architectuur

CONIX RDBM Architects is de winnaar van een selectie voor een woontoren met 85 appartementen op de Müllerpier in Rotterdam. Het 70 meter hoge gebouw vormt het sluitstuk van de ontwikkeling van de pier.

De door Blauwhoed en AM uitgeschreven architectenselectie vroeg om een bijzondere invulling van de locatie, passend bij de wensen van de gebruikers. Bovendien moest invulling worden gegeven aan de ambities van de gemeente Rotterdam voor wat betreft massaopbouw, verschijningsvorm, woonprogramma en duurzaamheid, Bij de beoordeling van de ingezonden plannen had, naast opdrachtgevers Blauwhoed en AM, de gemeente een belangrijke stem.

Müllerpier-concept_ConixRDBM

Markante positie

Het project krijgt een markante positie in de skyline van de stad en presenteert zich voornamelijk vanaf de Maas. Het ontwerp is gebaseerd op de stedebouwkundige opzet van de omgeving die vooral bestaat uit bouwblokken in een stedelijk ensemble. De bebouwing vormt langs de kades een stevige wand die past bij het havenkarakter. Het binnen-gebied is afwisselend intiem en informeel met een stegen, pleintjes en speelplekken.

Woontoren

In het persbericht schrijft CONIX RDBM Architects: ‘de woontoren is ontworpen als een sterke sculptuur die onderscheidend en eigenzinnig is, maar tegelijkertijd als één harmonieus geheel binnen de reeds aanwezige bebouwing past. Het is een silhouet in beweging, zowel sculpturaal als rationeel.’

‘Uit de aanwezige vormen op de pier is een ‘doos’ als basis gekozen om daarmee de massa opbouw en de mix van klein- en grootschaligheid te kunnen weerspiegelen. De gestapelde dozen leggen een relatie met de wisselende hoogteniveaus en tegelijkertijd maken ze ruimte voor de collectieve daktuinen met moestuinen, serres en ruimte voor urban farming’. De blokken richten zich langs belangrijke zichtlijnen in de directe of verre omgeving op Rotterdamse ‘landmarks’ en houden tevens rekening met zon en schaduw in en om het gebouw’, zo gaat het persbericht verder.

Programma

Het programma bestaat uit circa 85 woningen voor verschillende typen huishoudens waaronder woningen met een aan huis gebonden bedrijf in de plint. Met die plint zal het gebruik van de openbare ruimte rondom de toren toenemen waardoor een levendige omgeving ontstaat.

Meer resultaten voor CONIX RDBM Architects’

Reageer op dit artikel