nieuws

Onderzoek naar stad van de toekomst

Architectuur

BNA en TU Delft hebben tien multidisciplinaire ontwerpteams geselecteerd om onderzoek te doen naar de ideale stad van de toekomst. Tot eind 2018 doen ze een intensieve ontwerpstudie op testlocaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Onderzoek naar stad van de toekomst

Dat bericht Jutta Hinterleitner van BNA Onderzoek. ‘De teams gaan aan de hand van vijf vensters op de stad kijken naar nieuwe manieren van stad maken. De onderliggende vraag is hoe we in tijden van de volgende verdichtingsgolf bouwopgaven kunnen koppelen aan energietransitie, innovaties op gebied van vervoer, circulaire economie en andere systeem‐ en netwerkinnovaties.’

Lees meer over de deelnemende ontwerpteams

Naast architecten en andere ontwerpende disciplines staan ook mobiliteitsexperts, filosofen, sociologen, experts op gebied van circulariteit, data-specialisten en internet of things-experts, ecologen, kunstenaars en placemakers in de startblokken, aldus Hinterleitner. De selectiecommissie bestond uit de initiatiefnemers BNA, TU Delft, Vereniging Deltametropool, de ministeries van IenW en BZK en de vijf deelnemende steden. Zij moesten kiezen uit 28 sterke teams.

Mark Frequin, directeur-generaal Bereikbaarheid bij het MinIenW is blij met het onderzoek: ‘We hebben jullie ontwerpkracht nodig, dit is het moment om sterke visies te ontwikkelen, tastbare verbeeldingen van transities die leiden tot de stad van de toekomst.’ De grote animo onderstreept volgens hem dat De stad van de toekomst het juiste vervolg is op het in 2017 afgeronde onderzoek Snelweg X Stad, dat plaatsvond in en met Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Lees meer over de ontwerpstudie ‘De Stad van de toekomst

 

Reageer op dit artikel