nieuws

Neave Brown overleden

Architectuur

Neave Brown is op 88-jarige leeftijd overleden. De architect en kunstenaar kreeg vooral bekendheid met zijn modernistische woningbouwprojecten. Afgelopen oktober ontving Brown nog de RIBA Gold Medal 2018 voor zijn complete oeuvre.

Neave Brown overleden

Neave Brown (1929-2018) groeide op in de Verenigde Staten. In 1950 kwam hij naar Groot Britannie voor zijn studie aan de Architectural Association in Londen.

Brown focuste zich op modernistische woningbouwprojecten, waarvan Alexandra Road estate ofwel Rowley Way het meest bekend is. Het project bestaat uit 500 ruime woningen en kenmerkt zich door de opvallende betonnen terrassen. Om elk huis een eigen voordeur te geven, creëerde Brown een netwerk van straten die samen een kleine stad vormen.

Nederlandse projecten

In Nederland staan twee projecten van Neave Brown. In 1994 ontwierp hij samen met David Porter een complex aan de Zwolsestraat in Scheveningen. Het gebouw bestaat uit 500 appartementen, een hotel, de hotelschool en een grote ondergrondse parkeergarage.

Het complex aan de Smalle Haven in Eindhoven, ook wel Medina genoemd, is het laatste project waar Brown aan werkte. Het bestaat uit terraswoningen met woon-werkeenheden, winkelpanden en kantoren.

Woningbouw aan de Smalle Haven (2002) in Eindhoven door Neave Brown

RIBA Gold Medal 2018

Tijdens de ontwikkeling van de Medina begon Neave Brown een kunstopleiding aan de the City and Guilds of London School of Art. Na de oplevering stopte Brown zijn werkzaamheden als architect om zich volledig op zijn opleiding en het kunstenaarschap te richten.

Afgelopen oktober ontving Brown de RIBA Gold Medal 2018 voor zijn complete oeuvre.

Neave Brown met RIBA Gold Medal 2017

Lees ook

Reageer op dit artikel