nieuws

Inbo winnaar Architectuurprijs Nijmegen 2017

Architectuur

Tandheelkunde, Radboud Universiteit Nijmegen door Inbo is de winnaar van de Architectuurprijs Nijmegen 2017. Volgens de vakjury: ‘een project dat alle verwachtingen overtrof. Een feest van architectuur en duurzaamheid. Met een interieur om te zoenen.’ De publieksprijs ging naar de Lentloperbrug door Ney & Partners uit Brussel (B).

Inbo winnaar Architectuurprijs Nijmegen 2017
Tandheelkunde Radboud Universiteit Nijmegen. Foto Jan de Vries

De nieuwbouwplannen lagen al klaar voor dit gebouw op de grens van de RU campus en Radboud UMC. Alsnog koos Radboud Universiteit voor renovatie van Dijkema’s ontwerp uit 1970. De jury typeert de opdracht als een prachtige, effectieve transformatie van een brutalistisch gebouw tot een licht, uitnodigend en groots zorg- en onderwijsgebouw. De jury uit veel lof voor de bijzondere keuze voor behoud en herontwikkeling en de duurzaamheidsprestatie, met naast hergebruik een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik. “Steeds is slim gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project vervult in die zin een duidelijke voorbeeldfunctie en is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie.” Ook is er veel lof voor de kwaliteit van uitvoering: “De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing. De manier waarop het interieur is aangepakt – de tapijten, de verlichting, de uitsparingen – zijn een feest.” Het interieur is een ontwerp van Ex-Interiors.

Eervolle vermelding

De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan de Kloostertuin Brakkenstein, naar een ontwerp van diederendirrix (Eindhoven), EVA architecten en Kees Tolk Ontwerp. De opdracht is van De Nederlandse Provincie Der Paters Jezuïeten. De jury: “Het project straalt rust uit, is geestrijk en poëtisch. Op alle niveaus is het project excellent. Alles klopt hier, van opdrachtgever tot uitvoering lijkt hier alles goed gegaan. Ook de verbinding met de omliggende buurt is door de fraaie, uitnodigende opzet versterkt. Daar hebben de Paters Jezuïeten moed getoond: er is prachtige publieke ruimte aan Nijmegen toegevoegd.”

Publieksprijs

Voor de publieksprijs brachten een recordaantal van bijna 1.800 mensen een stem uit, 15 procent hiervan koos voor De Lentloperbrug van Ney & Partners uit Brussel die daarmee de winnaar werd. De brug verbindt het eiland Veur-Lent met de oeverzijde van de Spiegelwaal. De stemmers kozen voor de brug vanwege zijn ‘gracieuze ontwerp’ en het lichtspel dat er voor zorgt dat de brug telkens weer een verrassende plek is om van de omgeving te kunnen genieten. Met 11 procent eindigde De Lunet op de tweede plaats.  Basisschool De Klokkenberg op het Kopsehof greep met 10 procent van de stemmen de derde plek.

Duurzaamheidsprijs

Nieuw onderdeel van de Architectuurprijs Nijmegen is een aanmoedigingsprijs uitgereikt voor projecten met een bijzondere duurzaamheidsprestatie. Deze onderscheiding is door de vakjury gegeven aan Wiegerinck architecten. Zij krijgen de prijs voor de bouw van het Van der Valk Hotel Nijmegen.  De jury roemt in het bijzonder opdrachtgever Van der Valk die voor de bouw duurzaamheid als uitgangspunt koos.

Tandheelkunde Radboud nam het op tegen:

Tandheeldkunde Radboud UMC door Inbo. Foto Alexander van Berge

Met het uitreiken van de Architectuurprijs willen Architectuurcentrum Nijmegen en de gemeente Nijmegen de kwaliteit van architectuur in Nijmegen stimuleren en bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Twee jaar geleden werd de prijs toegekend aan het Grotiusgebouw (Benthem Crouwel Architects en interieurarchitect Studio Groen+Schild in opdracht van Radboud Universiteit). Het project De Weezenhof renovatie (architect Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA in opdracht van Talis) ontving de publieksprijs.

Resultaten voor ‘Architectuurprijs Nijmegen’

Reageer op dit artikel