nieuws

BPD betrekt gerenoveerd Burgerweeshuis Amsterdam

Architectuur

BPD betrekt gerenoveerd Burgerweeshuis Amsterdam
Beeld Corné Bastiaansen

De 150 medewerkers van woningontwikkelaar BPD hebben op 29 januari hun nieuwe werkplek in het voormalige Burgerweeshuis in Amsterdam betrokken. Het ontwerp van Aldo van Eyck is door Wessel de Jonge gerenoveerd. Ex Interiors maakte het interieurontwerp.

Het Burgerweeshuis was van 1960 tot 1991  in gebruik. Daarna kreeg het andere bestemmingen. Herman Hertzberger leidde in 1986 een wereldwijd verzet, met steun van architecten uit binnen- en buitenland, tegen de voorgenomen sloop van een deel van het Burgerweeshuis. De aangevraagde sloop- en bouwvergunning werd hierdoor ingetrokken. In 2009 is het weeshuis benoemd tot gemeentelijk monument en in 2014 tot Rijksmonument. Het wordt gekocht door Brouwershoff (nu Zadelhoff) en Nijkerk Burgerweeshuis. De nieuwe eigenaar geeft in 2016 opdracht aan architect Wessel de Jonge om het gebouw te restaureren.

BPD Burgerweeshuis Amsterdam - Renovatie Wessel de Jonge, Interieur Ex Interiors

BPD Burgerweeshuis Amsterdam – Renovatie Wessel de Jonge, Interieur Ex Interiors

De renovatie van Wessel de Jonge is geheel in lijn met het gedachtegoed van Aldo van Eyck. Daarnaast heeft Ex Interieurs het inrichtingsontwerp verzorgt. In en om het Burgerweeshuis gaat de vaste BPD Kunstcollectie een relatie aan met de architectuur. Daarnaast is in samenwerking met Architectura & Natura en Ricky Rijkenberg een ruimte ingericht over de geschiedenis van het gebouw. Zij verzorgen, op initiatief van BPD, de uitgave van een boek over de geschiedenis van het gebouw. Het boek, dat in februari 2018 verschijnt, bevat originele tekeningen, historische en nieuwe foto’s en besteedt aandacht aan de architecturale geschiedenis, speelplaatsen in een stedelijke omgeving en de internationale architecturale context.

Robbie Cornelissen BPD Kunstcollectie

Robbie Cornelissen The Labyrinth Runner video, 2009, 10 minuten Credits: Robbie Cornelissen (film still uit The Labyrinth Runner)

BPD Kunstcollectie

De BPD Kunstcollectie bestaat 40 jaar. Daarnaast ondersteunt het BPD Cultuurfonds 30 jaar kunst- en cultuurprojecten in de openbare ruimte. Met BPD Lab worden kunst en cultuur ingezet bij visievorming op toekomstige opgaven van de ontwikkelaar. De kunstcollectie bestaat uit ruim 1000 kunstwerken. Zwaartepunt is hedendaagse kunst waarin ruimte een rol speelt. Dit betreft werk van kunstenaars die architectuur, stedelijke en openbare ruimte in hun werk gebruiken, maar ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met de manier waarop hun werk zicht verhoudt tot de ruimte.  Diverse kunstenaars is gevraagd om hun gebouwgebonden kunstwerken in overleg opnieuw te installeren in het Burgerweeshuis. Het gaat om kunstenaars als Jan van Munster, Zeger Reyers, Susanne Kriemann, Paulien Oltheten, Esther Tielemans en Alexandera Leykauf.

Reageer op dit artikel