nieuws

BIG’s Copenhill energiecentrale met skibaan nadert oplevering

Architectuur

Bjarke Ingels staat bekend om zijn frisse ideeën waarin hij verschillende programma’s combineert en daarmee tot nieuwe typen gebouwen komt. Het plan om op de nieuwe energiecentrale in Kopenhagen een skibaan aan te leggen leek een stoute jongensdroom. Toch kreeg hij het voor elkaar en zal naar alle waarschijnlijkheid Copenhill in 2018 de deuren voor het publiek openen.

BIG’s Copenhill energiecentrale met skibaan nadert oplevering
beeld BIG

De energiecentrale voorziet duizenden huishoudens van warmte en stroom en verbindt zich met leisure functies aan de stad. De hypermoderne afvalverbrandingsoven is met een energie-efficiëntie van 99% dubbel zo efficiënt als zijn voorganger. De centrale zal 120.000 huishoudens van stadswarmte voorzien en 50.000 van stroom.

Bjarke Ingels Group kwam met het idee om op het dak van het enorme gebouw een kunstmatige skihelling te realiseren. De enorme benodigde hoogte wordt zo dubbel gebruikt met een publieke functie. Vanaf 85 meter hoogte kun je straks een blauwe, rode en zwarte piste naar beneden nemen, en eventueel via de hoogste klimwand van Denemarken weer omhoog. De verschijning van het gebouw lijkt daarom in niets op een gebruikelijke centrale, maar wordt een nieuwe landmark.

foto Wikimedia

Zichtbare uitstoot

Om de CO2-uitstoot van het verbande afval zichtbaar te maken, kwam BIG op het idee om de uitstoot te visualiseren. De rook zou niet constant maar periodiek uit de schoorsteen moeten ontsnappen, in ringen van rook die zich aftekenen tegen de lucht. Voor dit idee zette of het bureau een crowdfundactie op. Of het ook gerealiseerd wordt is nog niet duidelijk. De centrale is inmiddels in gebruik, de skibaan opent naar verwachting in de zomer van 2018.

beeld BIG

Verder lezen over BIG

 

Reageer op dit artikel