nieuws

ArchitectuurPunt Zoetermeer geopend

Architectuur

Eind januari is in Zoetermeer het ArchitectuurPunt geopend. Hier kunnen Zoetermeerders en anderen in gesprek over de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad en toekomstige ontwikkelingen. Het ArchitectuurPunt Zoetermeer is samen met veertig andere organisaties gehuisvest in het Stadhuis-Forum, het onlangs opgeleverde vernieuwde stadhuis van Zoetermeer.

ArchitectuurPunt Zoetermeer geopend
Het ArchitectuurPunt Zoetermeer vindt onderdak in het vernieuwde Stadhuis-Forum. Het interieurontwerp is van _oth architecten

Het gerenoveerde gebouw is voorzien van een gevel van de hand van Common Affairs Architecten. De nieuwe aluminium gevels zijn licht, demontabel, hoogwaardig geïsoleerd en op veel plaatsen voor de bestaande gevel gemonteerd.

De vernieuwde gevel van het Stadhuis-Forum. Het ontwerp is van Common Affairs. De foto is gemaakt door Jos van Eldonk.

Aan de pleingevel is gekozen voor meer transparantie om de relatie met het openbare leven te versterken. Willekeurig knikken in de elementen zorgen voor een dynamisch beeld. Common Affairs  is ook verantwoordelijk voor de herinrichting van het Stadhuisplein en het stationsgebied van de Randstadrail onder het plein. Beiden worden in een later stadium opgeleverd.

Stadhuis Forum Gevel Common Affairs

Aan de herinrichting van het stadhuisplein wordt door Common Affairs nog hard gewerkt. Op de achtergrond de vernieuwde gevel van het Stadhuis-Forum Zoetermeer. Foto Jos van Eldonk

De vernieuwde inrichting van het Stadhuis-Forum is van oth_architecten. Zij hebben het publieksplein, de Raadszaal, het vergadercentrum en de kantooromgeving vormgegeven. De gemeentelijke functie wordt daarbij aangevuld met de bibliotheek, het centrum LIB (Lezen en Leren, Informeren, Beleven.). In Centrum LIB kunnen inwoners van de gemeente gebruik maken van de diensten van ruim veertig Zoetermeerse maatschappelijke en culturele organisaties, waaronder het ArchitectuurPunt. De indeling van het centrum is gebaseerd op vijf themapleinen die zijn ontstaan door gesprekken met de samenwerkingspartners.

Plattegrond Zoetermeer Stadhuis-Forum

Plattegrond begane grond: publieksplein, Raadzaal en vergadercentrum. Beeld: oth_architecten

ArchitectuurPunt

Zoetermeer is sinds zijn bestaan continu in ontwikkeling. Veranderingen in de stad hebben effect op inwoners, ondernemers en bezoekers. Om alle ideeën, suggesties en voorstellen te koppelen en uit te wisselen met de inwoners heeft het ArchitectuurPunt, een stichting in oprichting, onderdak gevonden in het Stadhuis-Forum. In het ArchitectuurPunt worden lezingen, stadsdialogen, tentoonstellingen en stadswandelingen georganiseerd.

Duurzaamheid

De gemeente Zoetermeer heeft de duurzaamheid van het oude gebouw, Energielabel G omgezet naar Energielabel A+. Is het gebruiksoppervlak van 29.000 naar 17.000 m2 teruggebracht wat een jaarlijke kostenbesparing oplevert van 800.000 euro. Ook het aantal werkplekken is teruggebracht.

Meer resultaten voor ‘Zoetermeer’

Reageer op dit artikel