nieuws

Nominaties ARC17 Architectuur Award bekend

Architectuur

OMA, KAAN Architecten, Benthem Crouwel en krft zijn genomineerd voor de ARC17 Architectuur Award. Dat heeft de jury onder leiding van Nanne de Ru bekend gemaakt. De Award is bedoeld voor recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met goede architectuur. Op 30 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam.

Nominaties ARC17 Architectuur Award bekend
Boven van links naar rechts: Rijnstraat 8 Den Haag door OMA, foto: Foto: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti en Vuurtoreneiland door krft, foto: Christian van der Kooy. Onder van links naar rechts: RAI Parkeergebouw door Benthem Crouwel Architects, foto: Jannes Linders en Bezuidenhoutseweg 30, KAAN Architecten, foto: Karin Borghouts

De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit het record aantal van 162 inzendingen. Door de jury is eerst een long list gemaakt die vervolgens in verschillende stappen is teruggebracht tot een shortlist.

Uiteindelijk nomineerde de jury vier projecten, te weten:

Nominatie 1

OMA, Rijnstraat 8, Den Haag: voor de manier waarop een voormalige ministerie gebouw is getransformeerd tot een Rijkskantoor met een ongekend laag energielabel, en het daarbij zowel visueel als functioneel naar de stad is geopend, het verblijfsklimaat en de interne routing zijn verbeterd, en een nieuw publiek plein is gecreëerd.

Serre in Rijnstraat 8 te Den Haag door OMA. Foto: Delfino Sisto Legnanie en Marco Cappelletti

Nominatie 2

Kaan, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag: voor de wijze waarop KAAN Architecten het gesloten, hiërarchisch opgezette gebouw op intrinsiek duurzame en toekomstbestendige wijze heeft getransformeerd naar een open, transparante, uitnodigende en hedendaagse werkomgeving die past bij de huidige functie.

Het Seminar Foyer in Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag door Kaan Architects. Foto: Karin Borghouts

Nominatie 3

Krft, Vuurtoreneiland, Amsterdam: voor de manier waarop het eiland en het hierop gelegen restaurant zelfvoorzienend zijn gemaakt met behulp van een duurzame low-tech infrastructuur en voor de manier waarop deze onzichtbare laag is verbonden met de architectuur van de bestaande en nieuwe gebouwen.

Zwarte installatieschuur op Vuurtoreneiland door krft. Foto: Christian van der Kooy

Nominatie 4

Benthem Crouwel Architects, RAI Parkeergebouw, Amsterdam: voor de manier waarop van een parkeergarage een intelligent gebouw is gemaakt, dat op meerdere manieren is te gebruiken, onder andere als flexibele congresruimte, en waarvan de zorgvuldige detaillering de architectuur effectief ondersteunt.

Het parkeergebouw van Benthem Crouwel Architects is multifunctioneel te gebruiken. Foto: Jannes Linders

Samenstelling jury

De jury van de ARC17 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Nanne de Ru (Powerhouse Company), Cesare Peren (Superuse Studios), Bas van Dam (Being Development), Donna van Milligen Bielke (Studio Donna van Milligen Bielke) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

ARC17 Architectuur Award

De ARC17 Architectuur Award wordt toegekend aan projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met goede architectuur. Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp.

Eerdere winnaars

De prijs wordt dit jaar voor de zesde maal uitgereikt. Eerdere winnaars waren de Hoge Raad door KAAN Architecten, TR Residence door Vincent van Duysen, de Cono Kaasmakerij door Bastiaan Jongerius Architecten, Villa Kogelhof door Paul de Ruiter en Proyecto Roble door Équipe voor Architectuur en Urbanisme.

Bekendmaking winnaar

De winnaar van de ARC17 Architectuur Award wordt op 30 november 2017 bekend gemaakt tijdens de ARC17 Award Show in de Kauwgom Ballen Fabriek te Amsterdam. Meer informatie
De ARC17 Architectuur Award is een initiatief van Gira en de Architect

 

Foto's

Reageer op dit artikel