nieuws

Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke winnen prijsvraag Kunstwerf Groningen

Architectuur

Met het structuurontwerp ‘Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding’ hebben de Amsterdamse architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke de prijsvraag voor de Kunstwerf Groningen in het Ebbingekwartier gewonnen. Dat maakten Roeland van der Schaaf en Paul de Rook, wethouders van Groningen afgelopen vrijdag bekend.

Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke winnen prijsvraag Kunstwerf Groningen

De kunstwerf als theater

In het winnende plan “staat niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal. De besloten binnentuin, de Hortus-Conclusus, vormt het verbindend hoofdpodium dat omringd wordt door het gebouw, bestaande uit oefenruimtes en werkplaatsen. De arcades nemen de rol van de theatergangen op zich. De ontvangstruimtes flankeren de poorten naar de omsloten tuin. Het Regulateurshuis en Villa B fungeren als het theatercafé. De kunstwerf als theater, als een verzameling interieurs.

Kunstwerf Groningen wint prijsvraag

‘Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding’ Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke

De stadsketting (de Route van de Ziel), kleine pleinen, de stadsstraat, de laan, de singel en de typisch Groningse hofjes, worden als aaneenschakeling van verschillende stedelijke ruimtes door het gebouw heen getrokken. En  maken hierdoor deel uit van zowel “het gebouw” als het omliggende stedelijk weefsel. De nieuwbouw zoekt aansluiting bij de context door te reageren op de specifieke verschillende volume composities, hoogtes, detaillering en intieme hoekjes. Een alzijdig gebouw dat verschilt aan iedere zijde.”

Het winnende plan Dialoog tussen ruimte en verbeelding werd gemaakt door Ard de Vries, Ard de Vries Architecten, Amsterdam met Donna van Milligen Bielke, Studio Donna van Milligen Bielke / Piet Oudolf / Theater Advies / Target (bouwkostenadvies).

De gemeente Groningen heeft de intentie om dit plan uit te voeren en zal aan de winnaar een vervolgopdracht verstrekken voor het uitwerken van het structuurontwerp tot een architectonisch en technisch ontwerp. Verdere uitwerking van het voorlopig ontwerp geschiedt in nauwe samenwerking met en in opdracht van de uitvoerende partij(en).

Kunstwerf Groningen van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries

‘Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding’ Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke

Meer winnaars

Tweede werd het plan ‘CultuurCentrale’ van het team van Thijs van Bijsterveldt, Shift architecture urbanism uit Rotterdam. De derde prijs ging naar ‘De tegenpool van de Machinefabriek’ van het team van Sophie van Noten, Van Besien Van Noten Architecten uit Antwerpen. Aan de inzendingen Hortus Ludi en Drama Machine kende de jury een gedeelde vierde prijs toe.

Kunstwerf Groningen van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries

‘Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding’ Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke

107 inzendingen

De prijsvraag voor nieuwe huisvesting voor vijf cultuurgezelschappen in het Ebbingekwartier werd in februari uitgeschreven door de gemeente Groningen. Voor de eerste ronde stuurden 107 geregistreerde architecten een beknopte visie in. Een deskundige jury, die naast Roeland van der Schaaf bestond uit Jeroen de Willigen, stadsbouwmeester van de gemeente Groningen en plaatsvervangend juryvoorzitter, Jaap Evert Abrahamse, specialist historische stedenbouw bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Dolf Dobbelaar, zelfstandig architect, Kirsten Hannema, bouwkundig ingenieur, architectuurcriticus voor o.a. De Volkskrant en Guy Weizman, algemeen directeur NNT / club Guy&Roni, selecteerde vijf inzendingen voor uitwerkingen in de tweede ronde.

Reageer op dit artikel