nieuws

Woondistrict Pixel Abu Dhabi door MVRDV

Architectuur

MVRDV onthult ontwerpen voor hun eerste project in de Verenigde Arabische Emiraten, Pixel, een 76.000m2 woningbouwproject, waarin meer dan 15.000m2 aan commerciële en winkelruimte is opgenomen. Het project combineert werk, wonen en verschillende levensstijlen rond een centraal autovrij plein. De voltooiing wordt verwacht in 2020 en maakt deel uit van de Abu Dhabi’s Makers District, een door IMKAN Properties te ontwikkelen masterplan van 18 hectare, tegenover het Saadiyat Island’s Cultural District.

Woondistrict Pixel Abu Dhabi door MVRDV
Pixel zal bestaan uit zeven mid-rise torens, met op de lagere verdiepingen voorzieningen voor winkels, kantoor, co-working en community ruimtes

Pixel bestaat uit zeven middelhoge torens en gaat ruimte bieden aan retail, kantoren, co-working en gemeenschappelijke ruimtes op de lagere niveaus. Op de hoger gelegen verdiepingen bevindt zich een gevarieerde mix van 480 appartementen van diverse maten. Het door IMKAN Properties ontwikkelde 18 hectare gemeenschappelijke masterplan op Reem Island, gelegen in het Makers District van Abu Dhabi, flankeert met haar zeven woongebouwen een centraal gelegen plein, ontworpen door het Deense architectenbureau BIG. Het project ligt tegenover het culturele centrum van het Saadiyat Island, de thuisbasis van het Zayed Nationaal Museum, Louvre Abu Dhabi en het Abu Dhabi Guggenheim.

De appartementen zijn gemaakt voor verschillende soorten lifestyles en toekomstige bewoners

Het project combineert verschillende levensstijlen en biedt studioappartementen voor de millennial-generatie op elk niveau, terwijl sommige van de meer luxueuze appartementen met grote terrassen liggen op de lagere niveaus met direct uitzicht op het levendige centrale plein in plaats van boven op de torens. De gebouwen hebben allemaal een eigen speciale en afzonderlijke gevel die natuurlijke materialen combineert met beton om zo de lokale klimaatcondities te respecteren. Het project hanteert een “mini-toren” configuratie verspreid over zeven middelhoge torens met een relatief dunne footprint om ze zo een menselijke schaal te kunnen geven. Alle torens zijn zo georiënteerd dat ze reageren op de lokale zon en wind. Daarnaast zijn ze zo ontworpen dat er een maximaal uitzicht op het water en het omliggende landschap wordt geboden.

Pixel MVRDV

Alle gevels combineren beton met lichtgevende, parelachtig keramiek aan de binnenkant, een knik naar de parelduik traditie uit de regio

Het hart van Pixel wordt volledig verkeersvrij, heeft een plein georiënteerd op samenkomen en wordt omringd door de gebouwen van het project. Het plein is toegankelijk vanuit verschillende richtingen, terwijl er tegelijkertijd specifiek richting wordt gegeven aan grotere groepen mensen die zich massaal verplaatsen vanaf het aangrenzende strand, boulevard, jachthaven en openbare ruimte “The-Artery”, wat meer richting de stad ligt.

Op loopafstand zijn een verscheidenheid aan culturele en entertainment voorzieningen beschikbaar voor iedereen gelegen in De Ader

Het Pixel is ontwikkeld door IMKAN Properties en MVRDV werkt samen met ingenieursbureau Ramboll Middle East als hoofdconsultant en met het lokale architectenbureau Dewan aan projectmanagement.

De voltooiing van het project staat gepland voor 2020.

Reageer op dit artikel