nieuws

Verslag: Circulair bouwen met Paul de Ruiter en Césare Peeren

Architectuur

Voorafgaand aan de uitreiking van de ARC17 Awards organiseerde de redactie van de Architect een inspirerende middag over circulair bouwen. Paul de Ruiter en Césare Peeren vertelden over hoe de circulaire economie uitgangspunt is voor hun architectuur.

Verslag: Circulair bouwen met Paul de Ruiter en Césare Peeren
Blue City door Superuse Studios en QO Hotel door Paul de Ruiter Architects (Foto: Denis Guzzo)

Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, opent de middag in Hotel V Amsterdam. Daarbij haalt hij het interview met Césare Peeren uit de Volkskrant van dezelfde ochtend aan. Peeren trekt de conclusie “dat het te weinig opschiet met de omslag van een ‘lineaire bouweconomie’ naar een ‘cyclisch’ systeem'”.

Tilman benadrukt dat de circulaire economie op dit moment op volle toeren draait. Maar hoe zien Césare Peeren en zijn collage Paul de Ruiter deze omslag binnen de bouwwereld precies voor zich? Kunnen zij de aanwezige architecten inspireren om nog een stap verder te gaan?

Gebouw als bron van energie

Paul de Ruiter, directeur en architect bij Paul de Ruiter Architects, begint zijn verhaal bij zijn promotieonderzoek van 25 jaar geleden. Daarvoor ging hij op zoek naar een manier om gebouwen energie te laten produceren in plaats van consumeren. Een zoektocht die ondertussen duidelijk naar voren komt in zijn uitgebreide portfolio.

Bekijk ook: Winnaar ARC13 Architectuur – Villa Kogelhof door Architectenbureau Paul de Ruiter

Daarbij is duurzaamheid een belangrijke factor om niet alleen mooie, maar ook goede en uitlegbare architectuur te maken. Het nieuwste voorbeeld daarvan is het hotel QO, waarvan de oplevering begin volgend jaar gepland staat. De hotelkamers gedragen zich allemaal als een kameleon. Wanneer de gasten de kamer verlaten, sluit de gevel zich als een cocon om alle warmte binnen te houden. Dit levert niet alleen een duurzaam gebouw, maar ook een spannend gevelbeeld op.

Paul de Ruiter Paul de Ruiter

Om de uitholling van het begrip duurzaamheid tegen te gaan is De Ruiter een voorstander van de certificering van gebouwen. Dit geeft opdrachtgevers eveneens de mogelijkheid om verwachtingen vast te leggen in een contract en architecten daar daadwerkelijk aan te houden. Op deze manier ontstaat een sterke stimulans waardoor ze steeds net een stapje verder te gaan.

Van dystopie naar utopie

De circulaire zoektocht van Césare Peeren, mede-oprichter van Superuse Studios, begint eveneens 25 jaar geleden. Tijdens zijn afstuderen maakte hij zijn eigen droomplan voor het hergebruik van een energiefabriek in Rotterdam. Door stadslandbouw en passieve technieken in het project te verweven ontstond een grote circulaire systeem.

Lees meer over de winnaar van de ARC17 Innovatie Award: Blue City door Superuse Studios

Het team van Superuse Studio’s is onder leiding van Floris Schiferli bezig met het realiseren van het project Blue City, het eerste project waarin bijna alle aspecten van het ‘circulaire’ gedachtegoed dat Peeren en Jan Jongert al 25 jaar geleden ontwikkelden, worden geïntegreerd. In het voormalige zwembad Tropicana in Rotterdam ontstaat langzamerhand een innovatie-omgeving voor horeca, ontspanning en werk. De bedrijven versterken elkaar, waardoor uiteindelijk een circulaire economie op stedelijk schaalniveau is ontstaan.

Césare Peeren Césare Peeren

Voor dit project kijkt Peeren graag naar de natuur, die niet is gebaseerd op een lineair systeem maar op verschillende kringlopen die ingenieus op elkaar aansluiten. Op deze manier ontstaat een multicirculaire systeem van materiaalstromen. Het resultaat van dit proces is uiteindelijk de schoonheid waar Peeren in zijn architectuur naar streeft.

Circulaire toekomst

De middag toont nog eens aan hoe de visie van architecten op het begrip circulair bouwen kan verschillen. De sprekers benadrukken dat er niet een goede manier is om het circulaire bouwen te benaderen. Uiteindelijk gaat het er om dat de verschillende scholen van duurzaamheid samenwerken in hun streven naar een duurzame toekomst.

De lezingen zijn een goede inspiratie voor de aanwezige architecten. Het is nu aan hen om zich te positioneren binnen de discussie en dit verder te vertalen in hun ontwerpen.

 

Verder lezen

Hoe werkt de interactieve gevel van hotel QO?

Blue City door Superuse wint ARC17 Innovatie Award

 

Reageer op dit artikel