nieuws

Trudo Toren door Stefano Boeri op Strijp-S

Architectuur

Komend voorjaar start Sint Trudo met de bouw van een nieuw project op Strijp-S. Pal achter de Apparatenfabriek verrijst straks de 70 meter hoge Trudo Toren. De woontoren is een ontwerp van de Italiaanse architect Stefano Boeri Architetti the Studio.

Trudo Toren door Stefano Boeri op Strijp-S
Impressies: The Big Picture Visual

De Trudo toren biedt plaats aan 125 sociale huurwoningen. Compacte en comfortabele lofts van 50 m2 en 3,5 meter hoog. Elke loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken. In die bakken komen maar liefst 125 volwassen bomen, tot wel 6,5 meter hoog en 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Zo ontstaat ook hier straks een bos dat zich in de hoogte uitstrekt, met aan de voet een gemeenschappelijke tuin van 350 m2.

Trudo_Toren_Strijp S Eindhoven_Boeri

‘Stedelijke bebossing verbetert het leefmilieu van de stad. Maar dat niet alleen. Het biedt ons ook een kans om de leefomstandigheden te verbeteren van de mensen die in die stad wonen. De Trudo toren op het voormalige fabrieksterrein van Philips is daar een uitgesproken voorbeeld van. Het wordt wereldwijd het eerste verticale bos in de sociale woningbouw. De woontoren biedt met zijn 19 verdiepingen plaats aan 125 appartementen voor starters. Comfortabele woningen met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens, die vanaf het balkon een fantastisch uitzicht bieden op het bos met honderden volwassen bomen en duizenden struiken van de meest uiteenlopende soorten. Een aantrekkelijke woonomgeving voor mensen met een bescheiden inkomen. Én een unieke bijdrage aan het beantwoorden van de grote klimaatuitdagingen in onze samenleving’, aldus Stefano Boeri.

Lokale partijen
Voor het ontwerp van het ambitieuze groenplan werken de landschapsarchitecten van Stefano Boeri Architetti, Laura Gatti, nauw samen met DuPré Groenprojecten uit Helmond en kwekerij Van den Berk uit Sint-Oedenrode. Sint Trudo levert de woontoren op inclusief het groen en blijft daarna verantwoordelijk voor het onderhoud.

Stefano-Boeri-Architetti_Eindhoven-Trudo-Vertical-Forest_2018_apartment

Publieke functies in de plint
Zoals ook elders op Strijp-S komen op de begane grond publiektrekkende functies, zoals retail en horeca. Op de eerste verdieping bevinden zich bergingen voor de loftbewoners en circa 350 m2 kantoorruimte. Voor parkeren is er volop ruimte in het Veemgebouw.

Duurzaam ontwerp
Als de bouw inderdaad komend voorjaar van start kan gaan, kan de woontoren in de zomer van 2019 in gebruik worden genomen. Een groene oase in de stenige omgeving van Strijp-S. Op jaarbasis goed voor zo’n 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof.

Projectgegevens:
Architect: Stefano Boeri Archittetti
Partner: Stefano Boeri
Projectarchitect: Francesca Cesa Bianchi
Projectleider: Paolo Russo
Projectteam: Giulia Chiatate, Elisa Versari
Inbo
Projectcoördinator: Aron Bogers
Landschapsadviseur: Studio Laura Gatti
Geveladviseur: SCE Project
Structuur: Adviesbureau Tielemans
MEP Engineer: Ten Hooven
Landschapsaannemer: Dupre
Impressies: The Big Picture Visual

Bron: Trudo.nl

Reageer op dit artikel