nieuws

Toch geen University College in Haarlem

Architectuur

Haarlem krijgt toch geen University College. De financiële onderbouwing is te onzeker, aldus de Open Universiteit en de Vrije Universiteit, de beide initiatiefnemers.

Toch geen University College in Haarlem

Bovendien zou de academie te weinig toevoegen aan het aanbod dat er al is. De opleiding, met enkele honderden studenten, zou in de oude Koepelgevangenis in Haarlem komen.

Een university college is een opleidingsvorm die uit de Verenigde Staten is overgewaaid. Studenten specialiseren zich niet in één richting, maar krijgen een breed aanbod van verschillende vakgebieden. Zulke Engelstalige academische bacheloropleidingen zijn er al in Middelburg, Utrecht, Maastricht, Den Haag, Groningen, Amsterdam, Enschede, Rotterdam en Venlo.

De voormalige gevangenis De Koepel is 10 april 2017 door het Rijksvastgoedbedrijf verkocht aan de gemeente Haarlem die het direct doorverkocht aan Stichting Panopticon. De stichting wilde als hoofdfunctie een University College in het gebouw vestigen. Daarnaast zou het gebouw gebruikt gaan worden als bioscoop. Dit  najaar werd het ontwerp voor de transformatie gepresenteerd. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft al ingestemd met het plan van de architecten André van Stigt en Barry van Waveren.

Wat er nu met de voormalige koepelgevangenis  gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel