nieuws

Mick Eekhout (Octatube) is boos over sloop Concept House Prototype

Architectuur

Vorige week heeft de TU Delft besloten het Concept House Prototype in Rotterdam te slopen. Het is net alsof Fokker besluit aan de vooravond van de productie van de Fokker 50, 100 en 70 de Fokker Spin te vernietigen, aldus Mick Eekhout, een van de initiatiefnemers van het concept house. Wat is de geschiedenis, wat hebben we van het experimentele Prototype geleerd en waarom had in plaats van sloop tot hergebruik besloten moeten worden?

Mick Eekhout (Octatube) is boos over sloop Concept House Prototype
Concept House Prototype

In de leerstoel ‘Productontwikkeling in de architectuur’ op de faculteit Bouwkunde is een extern gefinancierd onderzoek geweest om geïndustrialiseerde stapelbare woningen te ontwikkelen. Een aantal jaren wordt er breed academisch onderzoek gedaan naar Concept Houses.

Het onderzoek wordt gesteund door 10 partners, die allen voldoende geld inleggen om jaarlijks twee onderzoekers te financieren. Als Wim Poelman, toentertijd universitair hoofddocent bij de leerstoel, later hoogleraar in Twente, het project gaat leiden, besluit hij tot het bouwen van een prototype. De partners zijn enthousiast.

Prototype

Het is 2009 en de crisis zal immers vast snel voorbij gaan. Er wordt gekozen voor gestapelde hoogbouw, industrialisatie en een extreem lage ecologische voetafdruk. De bouwers willen een prototype om te zien of de ambitie lukt.

Concept House Prototype Concept House Prototype

Het prototype wordt in oktober 2012 volledig gemeubileerd geopend. Het is een van de weinige voorbeelden van een goede samenwerking tussen de bouwwereld en de universiteit. Het bouwen en openen is, zoals gebruikelijk, het einde van het bouwkundige ontwikkeltraject.

Scenario’s

Al sinds het begin van het ontwikkelproces in 2011 is er sprake van overleg over de ‘end-of-life’ scenario’s. De opties variëren van naar het dorp Heijplaat verplaatsen, verkopen en permanent laten bewonen tot  verkopen op marktplaats, over het water verschepen en elders, aan de oever van een groot water weer opnieuw opbouwen en bewonen.

Het prototype is 8,4 m breed, meer dan 4 m hoog en 15 m lang. Dat kan dus niet over de weg, niet onder viaducten door en is toch ook zo in elkaar gezet dat doorzagen vanwege de doorlopende leidingen niet zinvol is.

Concept House Prototype Concept House Prototype

Het ‘S-woord’

Als de TU Delft er niet in slaagt om een tweede hergebruik en financiering op Aqua Dock te vinden, en het ‘S-woord’ voor het eerst valt, gaan de bellen rinkelen bij de originele ontwerpers en ontwikkelaars. Zij vormen tezamen een Stichting Concept House Prototype om het gedachtegoed te bewaren en het prototype voor sloop te behoeden.

Er worden advertenties gezet in Schuttevaer, bij watersportverenigingen in het Zuidwesten en bij relaties. Daaruit volgt een longlist van geïnteresseerden en ook een shortlist.

Nummer één is een oud-schipper wonend op een Spits in een zijhaven van de Rijn bij Arnhem. Nummer twee is de stichting Marconia, aan de Marconiweg in Rotterdam-Noord, die een soort broedplaats wil worden in de toekomst, maar meer op sociaal dan bouwkundig gebied. Ze hebben alleen nauwelijks geld om het transport te betalen.

Toekomst

Respect en achting is een groot goed in de wereld. Het duurt jaren voordat het is opgebouwd en het kan met één pennenstreek vernietigd worden. De hoogleraar wil met respect afscheid nemen met zijn toenmalige partners en sponsors.

Concept House Prototype Concept House Prototype

Ondertussen heb ik toestemming ontvangen van de TU Delft om verder aan het gedachtegoed te werken. Er zal een toekomst komen voor de Concept Urban Villa, maar dat duurt in de projectenlijn nog jaren. Ondertussen is het eeuwig zonde dat het eerste Prototype ineens gesloopt gaat worden.

Lees het volledige verhaal van Mick Eekhout op Cobouw

Reageer op dit artikel