nieuws

Door beschuldiging ‘dubbele pet’ stopt ZUS met Rotterdam Central District

Architectuur

Al jarenlang maakt ZUS zich hard voor de ontwikkelingen rond het Schiekadeblok in het Rotterdam Central District. De initiatiefnemers van de Luchtsingel en het Schieblock werden vorig jaar officieel door de gemeente gevraagd een plan te maken voor de ontwikkeling van het gebied. Vanwege ‘de zweem van belangenverstrengeling’ die volgens sommige politieke partijen rond de betrokkenheid hangt, besloot ZUS de opdracht terug te geven aan de gemeente.

Door beschuldiging ‘dubbele pet’ stopt ZUS met Rotterdam Central District
schiekadeblok-rotterdam-zus

De kritiek dat ZUS een dubbele pet op zou hebben komt van de VVD en Leefbaar Rotterdam. Volgens Kristian Koreman herkent ZUS zich niet in het beeld: “Zelf vinden we de beschuldigingen onzin. Maar als het zo wordt gevoeld, is het beter om de opdracht terug te geven aan de gemeente. Alsof wij een belang hebben in het Schiekadeblok. Het enige dat ik kan verzinnen is onze passie voor het gebied, waar wij al jaren mee bezig zijn”, zo tekende het AD op.

Geleidelijke ontwikkeling

Het centraal gelegen Rotterdam Central district is een gewilde ontwikkellocatie nabij het centraal station. Al voor de crisis waren er sloop-nieuwbouw plannen voor het hele gebied. ZUS heeft zich vanaf het begin af aan hard gemaakt voor een meer geleidelijke ontwikkeling waarin de wederopbouw panden ook een plek zouden krijgen. Dat deze panden nog altijd grote waarde hebben blijkt uit de diversiteit aan programma’s die ze hebben opgenomen, van creatieve bedrijven en kantoren tot een hiphop club en poppodium.

schiekadeblok-rotterdam-zus2
beeld gemeente Rotterdam

Plan

Uit de nieuwe impressies voor het gebied valt op te maken dat de gemeente mee gaat in deze visie. Aan de Delftsestraat blijft een strook panden bewaard, waaronder een hoekpand van Maaskant. Het binnenterrein waar momenteel parkeerplaatsen en terrassen liggen wordt groen en krijgt een openbaar karakter. Het grootste deel van het nieuwe programma is aan de noordzijde langs het spoor gepland, waar torens hoog de lucht in gaan. In totaal staan er 650 woningen en 44.500 vierkante meter kantoren gepland.

schiekadeblok-rotterdam-zus
Beeld Gemeente Rotterdam

Vandaag bespreekt de gemeenteraad de plannen. Het besluit over het gebied is uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

 

Meer over het Rotterdam Central District

 

Reageer op dit artikel