nieuws

Discussie over sloop hoogbouw EWI/Elektrotechniek TU Delft

Architectuur

Het iconische EWI-gebouw (voormalige Elektrotechniek) wordt met sloop bedreigd. Begin dit jaar maakte de TU Delft in het nieuwe campusplan bekend dat zij het hoogbouwgedeelte wil slopen. De Stichting Docomomo Nederland heeft nu een petitie opgestart om het gebouw te behouden.

Discussie over sloop hoogbouw EWI/Elektrotechniek TU Delft
EWI/Elektrotechniek TU Delft

Sinds 1969 heeft de studie Elektrotechniek haar onderkomen in de iconische hoogbouw aan de Mekelweg. Later zijn daar de studies Wiskunde en Informatie bij gekomen en kreeg de faculteit de naam EWI.

Het iconische faculteitsgebouw is in de jaren zestig ontworpen door architect Geert Drexhage. De modernistische blauw-rode toren is met een hoogte van 90 meter zichtbaar in de weide omgeving. Daarmee vormt het een belangrijke landmark voor de campus van de TU Delft.

Sloop

Na bijna veertig jaar voldoet het gebouw echter niet meer aan de wensen en eisen van de TU Delft en wil de universiteit de hoogbouw slopen. De universiteit kampt met hoge onderhoudskosten en meent dat de bedrijfszekerheid steeds moeilijker te garanderen is. Uit eigen onderzoek is gebleken dat, ook na renovatie, de hoogbouw niet toekomstbestendig is voor onderwijs- en onderzoeksfuncties.

Eind 2015 is besloten dat EWI de hoogbouw gaat verlaten. Volgende maand verhuizen Wiskunde en Informatica naar het voormalige TNO-gebouw aan de Van Mourik Broekmanweg. De laagbouw en achterliggende hallen blijven wel in gebruik voor Elektrotechniek.

Herinrichting kantoorpand Van Mourik Broekmanweg 6

Herinrichting kantoorpand Van Mourik Broekmanweg 6

Petitie

De Stichting Docomomo Nederland heeft nu een petitie opgestart om de discussie over deze plannen aan te wakkeren en het EWI-gebouw te behouden. Op deze manier wil de stichting het gebouw ‘een stem geven’ en de TU Delft serieus laten nadenken over alternatieven voor de sloop.

Het gemeentemonument is voor generaties ingenieurs, inwoners en bezoekers van Delft het symbool van de universiteit en de stad. De stichting verzoekt de universiteit nu om het gebouw een nieuwe bestemming te geven en op deze manier respect voor het eigen erfgoed uit te dragen.

Lees ook

Reageer op dit artikel