nieuws

de Architect Digimagazine december 2017 is uit!

Architectuur

Het vak van architecten is in beweging, zo blijkt uit het nieuwe Digimagazine van de Architect. Natuurlijk blijven architecten gebouwen ontwerpen, maar de manier waarop ze dit doen en de rollen die ze daarbij op zich nemen zijn voortdurend aan verandering onderhevig.

Steeds vaker initiëren architecten zelf ontwikkelingen, zoals de zeven bureaus die hun handen ineen slaan voor woningbouwproject Overmaas Rotterdam. Eveneens groeit het besef van verantwoordelijkheid in de omgang met materialen. Circulair bouwen is in opkomst, maar hoe werkt dat in de praktijk? Een aantal concrete materialen worden onder de loep genomen en de architecten Paul de Ruiter, Césare Peeren (Superuse Studios) en Hans Hammink (de Architekten Cie.) leggen uit hoe circulariteit hun ontwerpen beïnvloedt.

digimagazine-december-2017-inhoudsopgave

Zorgvuldige omgang met bestaande gebouwen is hier vaak onderdeel van. Ook Jef van den Putte (Defesche van den Putte) ging bij zijn ontwerp voor de renovatie van de Universiteitsbibliotheek uit van bestaande kwaliteiten, en trok deze naar de huidige tijd om de stilste plekken van de campus te maken. Ellen van Loon (OMA) houdt zich eveneens bezig met onderwijsomgevingen en verbindt het gebouw LabCity in Paris-Saclay met de omgeving. Een flexibel grid dat de voortdurende verandering op kan nemen biedt hier uitkomst. Verandering lijkt de constante te worden, ook in de architectuur. Digitalisering is hier volgens Fred Schoorl van grote invloed op. Vaarwel klassieke architect?

Lees hier het digimagazine!

Nog geen abonnee? Neem een proefmaand en krijg direct toegang tot alle magazines.

 

Reageer op dit artikel