nieuws

CPO Hooidrift en Universiteitsbibliotheek winnen Rotterdam Architectuurprijs 2017

Architectuur

Woensdagmiddag is in de Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam de Rotterdam Architectuurprijs 2017 uitgereikt. CPO Hooidrift door SUBoffice architecten en biq architecten is de winnaar van de juryprijs. De publieksprijs ging naar de Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam door Defesche van den Putte.

CPO Hooidrift en Universiteitsbibliotheek winnen Rotterdam Architectuurprijs 2017
CPO Hooidrift door SUBoffice architecten en biq architecten

De vakjury, onder leiding van Chris van Langen, heeft zich in eerste instantie gebogen over de longlist van 44 inzendingen. Daaruit selecteerde zij een shortlist van tien projecten, die kans maakten op zowel de Juryprijs als de Publieksprijs.

De jury heeft uiteindelijk aan zes projecten een bezoek gebracht, waarvan zij een winnaar aanwees. Daarnaast kende zij twee eervolle vermeldingen toe aan Het Industriegebouw (door Nieuwpoort&Luteijn, MVRDV, Piet Hein Eek, IWT; designers: Studio Beige, Modiste en OD-V) en BlueCity010 Offices door (Floris Schiferli, Superuse Studios).

CPO Hooidrift

Uiteindelijk ging de de Rotterdam Architectuurprijs 2017 naar CPO Hooidrift. Dit project door SUBoffice architecten en biq architecten is een zoektocht naar een passende vorm voor de architectuur van het collectief. Door in samenspraak met de bewoners een architectonisch kader te onwikkelen, ontstaat een duidelijke signatuur maar blijft er voldoende vrijheid voor een persoonlijke invulling.

CPO Hooidrift door SUBoffice architecten en biq architecten

CPO Hooidrift door SUBoffice architecten en biq architecten

De jury toont zich enthousiast over de manier waarop het project niet de gebaande paden volgt en op deze manier een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de architectuur. Door de individuele wensen samen te laten komen met het ensemble ontstaat een bijzondere architectonische kwaliteit. “CPO Hooidrift is geen icoon, maar wel een iconisch project in zijn betekenis voor de stad,” aldus de jury.

Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam

De renovatie van de Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam door Defesche van den Putte sleepte uiteindelijk de Publieksprijs in de wacht. Het gebouw uit 1968 op campus Woudestein is aangepast aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Nu staan ontmoeting, samen werken en samen studeren centraal.

Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam door Defesche van den Putte

Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam door Defesche van den Putte

De stemmers zijn enthousiast over de renovatie van het gebouw: “Door veel licht, ruimtelijkheid en transparantie terug te brengen, is de Universiteitsbibliotheek de ultieme ontmoetingsplaats geworden voor studenten om samen te werken en samen te studeren.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs bestaat uit Chris van Langen (voorzitter), Gus Tielens, Tom Frantzen, Arna Mackic en Thom Aussems. 

Lees ook

Reageer op dit artikel