nieuws

Aardgasloze woonwijk in Haarlem

Architectuur

Rijnboutt Architectuur & Stedenbouw heeft het winnende plan vormgegeven voor de nieuwe duurzame woonwijk De Damiate, die de entree van de Boerhaavewijk wordt. De 130 duurzame, aardgasloze woningen komen op de hoek van de Amerikaweg en de Floris van Adrichemlaan. Daarnaast komt een kleine horecagelegenheid en een ondergrondse parkeergarage.

Aardgasloze woonwijk in Haarlem

Er komen in het plan van Rijnboutt, duurzaamheidsadviseur DWA en Bemog Projektontwikkeling zowel appartementen als grondgebonden koop- en huurwoningen, zowel in de middeldure als dure sector. Zestien woningen zijn specifiek bedoeld voor zelfbouw. Ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht met veel groen tussen de woningen, verschillende duurzaamheidsmaatregelen en een nieuwe waterverbinding naar de Amerikavaart aan de zuidzijde/Floris van Adrichemlaan. Deze functies samen moeten zorgen voor een aantrekkelijke en vernieuwde entree van de wijk.

DeDamiate_Haarlem_Rijnboutt_1
Naast het plan De Damiate zijn ook nieuwbouwplannen in voorbereiding van Stichting Sint Jacob op de plek van de voormalige Boerhaavekliniek, een nieuw te realiseren park tussen de locaties Sint Jacob en Damiate, de verdere herinrichting van de Floris van Adrichemlaan en de renovatieplannen van de corporaties. De definitieve gunning vindt plaats op 9 januari 2018. De gemeente Haarlem en de ontwikkelaar tekenen daarna een realisatie- en koopovereenkomst. De verwachte startbouw is in 2019.

Reageer op dit artikel