nieuws

In vogelvlucht over de stad achter de duinen

Architectuur

Den Haag ziet er ook vanaf 2.000 meter hoogte bepaald patent uit. Dat blijkt uit een boek gevuld met luchtopnamen die fotograaf Peter Elenbaas maakte terwijl hij met een Cessna over de stad scheerde. Het AD selecteerden een aantal foto’s en maakte er een mooi album van op haar website.

Als het aan GroenLinks ligt, komen er de komende jaren elke dag 10 bomen bij in Den Haag. Want de stad moet broodnodig vergroenen. Volgens TNO leven de bewoners in Den Haag door een overdaad aan stenen gebouwen zelfs in de heetste stad van Nederland. Maar fotograaf Peter Elenbaas kan zich dat nauwelijks voorstellen.

Onbewolkt Den Haag. Fotografie Peter Elenbaas

Onbewolkt Den Haag. Fotografie Peter Elenbaas (www.onbewolkt.nl)

Tien uren lang, verdeeld over acht dagen, liet hij zich boven de stad rondvliegen. Wat hem daarbij opviel? ‘Dat Den Haag zo groen is. Veel groener dan Amsterdam of Rotterdam.” Een blik vol ongeloof is zijn deel. ‘En toch is het zo’, bezweert de maker van Den Haag Onbewolkt, een boek waarin 140 foto’s vanuit de lucht de hoofdmoot vormen. Het boek verschijnt deze week op de site en is te bestellen via Elenbaasvisuals.nl

Een deel van het centrum, met centraal de Grote Kerk. Fotograaf ©Peter Elenbaas (www.onbewolkt.nl)

 

©Foto Peter Elenbaas (www.onbewolkt.nl)

©Foto Peter Elenbaas (www.onbewolkt.nl)

 

‘Zelfs vanaf 2.000 meter hoogte zie je meteen dat het een voorname regentenstad is. Vol met prachtige, statige gebouwen van al die internationale organisaties. Gezellige plekjes zijn er natuurlijk ook, maar die moet je in Den Haag wel iets meer zoeken dan in pakweg Amsterdam.” 

Aan een studie landschapsarchitectuur lang geleden heeft hij een eeuwigdurende fascinatie voor stratenpatronen en verkeersstromen overgehouden. ,,Van bovenaf zie je wat de stedenbouwkundige ooit bedoeld heeft achter zijn tekentafel. Het centrum is weliswaar nog zo’n beetje organisch gegroeid met zijn wirwar aan steegjes, maar verder zie je van bovenaf vooral heel goed dat zo’n stad veel meer is uitgedacht dan je beseft als je er doorheen wandelt.”

Verborgen achter gebouwen de begraafplaats Ter Navolging in Scheveningen en daarnaast het uitzicht op de stad aan zee. © Peter Elenbaas

Verborgen achter gebouwen de begraafplaats Ter Navolging in Scheveningen en daarnaast het uitzicht op de stad aan zee. Fotograaf ©Peter Elenbaas (www.onbewolkt.nl)

 

Vruchtenbuurt Den Haag, Fotograaf Peter Elenbaas (www.onbewolkt.nl)

Vruchtenbuurt Den Haag, Fotograaf Peter Elenbaas (www.onbewolkt.nl)

Lees meer bij de bron

Reageer op dit artikel