nieuws

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië

Architectuur

Vier jaar na de opening is de Kutaisi International Airport in Georgië gegroeid van bijna 13.000 passagiers per jaar naar 300.000 in 2016. Voorspellers verwachten dat de budgetluchthaven in 2020 een miljoen passagiers te verwerken krijgt. Om deze passagiers goed te kunnen verwerken is aan UNStudio gevraagd een uitbreiding te ontwerpen.

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië
Renders en video: VA-render

Naast de uitbreiding van de luchthaven en de platformen wordt de luchthaven ook verbonden met een nieuwe treinverbinding tussen Tbilisi en de kust van de Zwarte Zee.

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië

Renders en video: VA-render

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië

Het ontwerp voor de uitbreiding maakt gebruik van de lineariteit van het huidige ontwerp met een verwijzing naar de topologische variatie in het landschap die te zien is aan de horizon. De bestaande terminal, met zijn lobby en de intieme hal wordt gewijzigd in de vertrekhal. De aankomsthal wordt aan het andere eind van de nieuwe terminal geplaatst en heeft een functionele aanpak en een ondergrondse bagageafhandeling en klantenservice.

Het doel van UNStudio is om in het ontwerp de nieuwe toevoeging van het vliegveld te richten op de gebruikers. Samen met de luchthavenadviseurs van IATA, zijn vijf heldere en functionele ruimtes gecreëerd: vertrekhal, security, centrale passagiershal, kantoorruimte en aankomsthal. Door het verbeteren van de transparantie, menselijke benadering, materialisering in de centrale en aankomsthal ontstaat een aangename ervaring voor de bezoekers.

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië

Voor de nieuwe centrale passagierhal is een verhoogd, groen plaza bedacht die doorloopt tot aan het dak. Hierdoor verblijven passagiers op een hoger niveau in de terminal en kunnen zij naar buiten kijken naar de aankomst van hun verwachte gasten of wachten op hun vertrek. Vanaf hier is het mogelijk om gebruik te maken van een groene buitenruimte.

UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië UNStudio ontwerpt uitbreiding Kutaisi International Airport Georgië

Meer resultaten voor ‘UNStudio’

Reageer op dit artikel