nieuws

Team V ontwerpt Crossover, mixed-use op de Zuidas

Architectuur

De gemeente Amsterdam heeft het ontwerp ‘Crossover’ van Team V Architectuur geselecteerd voor de nieuwe ontwikkelingen op Kop Zuidas. Het multifunctionele woon- en werkgebouw geeft een nieuwe impuls aan de ontwikkelingen op het oostelijke deel van de Zuidas.

Team V ontwerpt Crossover, mixed-use op de Zuidas
CROSSOVER op de Zuidas door Team V Architectuur

Team V Architectuur ontwerpt de Crossover als een verbindend gebouw waar de verschillende functies uit het gebied op harmonieuze wijze samenkomen. De mix van woningen, kantoren en voorzieningen wisselen elkaar af in het gebouw. Daarnaast creëert Team V Architectuur gemeenschappelijke ruimten waarin coliving, coworking en cocreating elkaar ontmoeten.

Het dynamische gebouw kenmerkt zich door de verrassende hoekverdraaiingen en ruime groene terrassen. De gevels hebben elk een unieke uitstraling naar de omgeving, maar vormen dankzij het bakstenen gevelpatroon toch een duidelijk geheel. Op deze manier vangt het gebouw de verschillende karakteristieken van het gebied op en brengt deze samen.

CROSSOVER op de Zuidas door Team V Architectuur CROSSOVER op de Zuidas door Team V Architectuur

De plint van het gebouw opent zich naar de straat en biedt ruimte aan een horecagelegenheid en een studio voor startende creatieve makers. Daarboven bevinden zich ruim 250 woningen en 5.500 vierkante meter aan kantoorruimte. De woningbouw is onder andere gericht op jongeren, studenten en statushouders en omvat in totaal 246 huurwoningen (156 sociale huur en 90 vrije huur) en tien starterskoopwoningen. Het kantoorgedeelte bestaat naast de reguliere kantoorruimtes ook uit flexibele werkplekken voor starters, scale-ups en ZZP’ers.

Kop Zuidas

De Crossover geeft samen met het nieuwe nhow Amsterdam RAI Hotel door OMA en het nieuwe hoofdkantoor van Suitsupply door BIG voor een volgende impuls aan het oostelijk deel van Zuidas. Het is de bedoeling om dit deelgebied in de komende jaren verder te ontwikkelen tot een levendige en duurzame wijk onder de naam Kop Zuidas.

Voor de eerste ontwikkeling in het gebied schreef de gemeente Amsterdam een openbare selectieprocedure uit. Uiteindelijk werd het concept voor de Crossover door Team V Architectuur en AM het hoogste gewaardeerd. De oplevering van het nieuwe gebouw is naar verwachting in 2021.

Lees ook

Reageer op dit artikel